22 iulie 2024
CulturăDuminica a 4-a Paștelui

Duminica a 4-a Paștelui

Duminica a patra a Paștelui ni-l prezintă pe Isus drept Bunul Păstor. Biblia utilizează dese ori această imagine pentru a vorbi despre responsabilii poporului sau despre Regele Mesia. Adevăratul Păstor se cunoaște în momentele de încercare, de primejdie. Atunci când situația devine critică, cel plătit, căruia nu-i aparțin oile, nu se gândește decât la el și cum să se salveze pe sine însuși. Cum Isus e diferit, prioritatea lui este aceea de a-i salva pe toți oamenii; El este Păstorul întregii umanități. El cunoște pe fiecare în parte. Și nu trebuie să ne înșelăm în ceea ce privește înțelesul cuvântului a cunoaște. Cunoașterea despre care este vorba aici este comunicare, împărtășire, dialog. Este o comuniune cu inima și cu gândul.
Da, Isus ne cunoște pe fiecare mai mult decât noi înșine. Și când spune aceasta, nu se gândește doar la cei care sunt creștini buni. El se gândește și la toți cei care s-au îndepărtat de El și care-și organizează viața departe de Dumnezeu. Pentru că, din nefericire, există și păstori falși care fac totul pentru a-l scoate pe Dumnezeu din viața noastră; și cum natura are oroare de vid, e legea celui mai puternic, legea junglei, legea banului care s-a cuibărit printre noi. Însă Isus nu renunță și continuă să-i adune pe toți copiii lui Dumnezeu risipiți pretutindeni.
El se încrede în noi pentru a participa la misiunea sa de Bunul Păstor. Pentru a răspunde acestei chemări mulți sunt cei care în Biserică se angajează pentru a veni în ajutor fraților lor aflați în nevoi. Cu Isus, nicio situație nu este imposibilă. Iubirea sa este oferită tuturor oamenilor fără deosebire. El este capabil să-i întoarcă și să-i scoată din tot ceea ce îi face sclavi ai păcatului și le distruge viața. Sunt numeroase mărturiile acelora care spun că întâlnirea cu El le-a schimbat viața.
Acum, când celebrăm și cea de-a 55-a Zi Mondială a Vocațiilor, Domnul continuă să cheme preoți, diaconi, călugări, călugărițe, persoane consacrate și laici pentru a participa la opera sa de mântuire. Cu toții suntem chemați la această misiune. Să nu spunem că suntem prea în vârstă, prea tineri sau prea obosiți. Chemarea Domnului e pentru toți. Ba mai mult, El însuși ne asigură: „Nu te teme, căci Eu sunt cu tine…” (Is 41,10)
„Eu sunt Păstorul cel bun. Eu cunosc oile mele și ele mă cunosc pe mine”. (In 10,14)

Pr. Cătălin Florea, Congregaţia „Părinţii Augustinieni Asumpţionişti”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri