Va fi o vară plină pentru Serviciul Public Județean de Drumuri (SPJD) deoarece urmează să fie demarate proiectele finanțate de Guvern prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a (PNDL II). Acestora li se vor adăuga lucrările de reabilitare realizate din fondurile județului. Una dintre investiții va fi executată pe un sector de doi kilometri din DJ 114.

Preluarea acestuia de la Consiliul Local Onești, în vederea modernizării, a fost aprobată de aleșii județului în ședința din 17 aprilie. Acest tronson face legătura între municipiul Onești și localitatea Viișoara, reprezentând singura cale de acces din DN 11A.

Pentru alte lucrări, în ședințele trecute au fost aprobate devizele. Astfel, pe DJ 117 vor fi reabilitate patru poduri și va fi modernizat un tronson, iar DJ 252 Buhoci-Bibirești și DJ 156H, Buhuși-Runc vor fi consolidate ziduri de sprijin. „Sectorul propus pentru lucrările de consolidare pe DJ 117 face legătura între localitățile Berzunți și Moinești, traversând localitatea Cernu și are o lungime de 4,18 kilometri”, arată Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău. Porțiunea de pe DJ 117 care va fi modernizată este acoperită cu balast și are acostamente din pământ. În unele zone, acostamentele au dispărut complet, fiind luate de ape.

Estul județului scapă de izolare

Dintre cele șapte proiecte de modernizare a drumurilor județene selectate pe PNDL II, pentru trei au fost semnate deja contractele de execuție. Primul vizează asfaltarea DJ 241 B Pădureni – Fruntești – Filipeni – Brad – Mărăști, investiție în valoare de 5,3 milioane de euro. DJ 241B face legătura cu rețelele din județele Bacău și Vaslui, prin intersecțiile cu DJ 252 F și DC 74.

Al doilea proiect finanțat prin PNDL II are ca obiectiv modernizarea DJ 252A Horgești – Sohodor – Recea – Răcătău Răzeși – Răcătăul de Jos, de 7,5 km, în valoare de 4,1 milioane de euro. Ultimul contract de execuție semnat de CJ Bacău vizează DJ 243B Motoșeni-Gura-Crăiești-Benești-Balotești-Stănișești, de 15 km, a cărui modernizare va costa peste 29 de milioane de lei.

Din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, va fi finanțată modernizarea drumului interjudețean Bacău-Neamț, care va avea 165 km. În județul nostru, vor beneficia de investiții trei tronsoane însumând 99,4 km: DJ 207D (granița cu județul Neamț – Dămienești – Mâgla – Prăjești – Traian – DN2F km 28), DJ 241 A (Obârșia – Izvoru Berheciului – Secuieni) și DJ 241 (granița cu județul Vrancea – Podu Turcului – Glăvănești – Răzeșu- Motoșeni – Burdusaci – Răchitoasa – Buda – Putini – Colonești – Călini – Spria – Izvoru Berheciului).

Pe cei 99 de kilometri se vor executa lucrări de reprofilare, consolidare cu straturi de beton sau piatră, asfaltare, construire de noi podețe, rigole și șanțuri, amenajare de acostamente și benzi de încadrare.


PUBLICITATE