Drumul spre dictatura e pavat cu intentii bune

2

Cel mai laudat Guvern post-decembrist, care ne este prezentat drept suma competentelor si a bunelor-intentii, tocmai a batut inca un cui in cosciugul democratiei, fara ca hoardele de aplaudaci sa se sesizeze si sa reactioneze.

Concret, dupa ce, in primavara, Executivul a transformat SRI in organ de cercetare penala, asemeni fostei Securitati, zilele trecute, serviciul secret al Ministerului de Interne a fost militarizat.

Adica, SIPI, care se va infiltra in structurile administratiei si politiei, va scapa oricarui control civil, nu va raporta, daca va raporta, decât unor structuri militare. Este exact o operatiune inversa fata de tot ceea ce s-a incercat sa se faca dupa 1989, când, aliniindu-ne la standardele democratiilor occidentale, am demilitarizat servciile secrete si pus sub control civil internele si apararea.

PUBLICITATE

E interesant si modul in care este justificat acest lucru: ministrul Tudorache spune ca s-a luat aceasta decizie pentru a se elimina suprapunerile de competente cu alte structuri: SRI sau DGA. Mai interesant este ca exact aceeasi explicatie a dat-o si presedintele rus Vladimir Putin, când a decis, acum câteva saptamâni, crearea unor noi structuri de securitate prin reformarea FSB si infiintarea unui Minister al Securitatii Statului.

Nu e de mirare, deci, ca in România avem de sase ori mai multe mandate de interceptare date pe siguranta nationala decât in SUA, raportat la numarul populatiei. “Spionita” este o boala de care se scapa greu si care e molipsitoare.

Degeaba ne vopsim in culori democrate, câta vreme Guvernul Ciolos ia masuri care aduc atingere principiilor democratice. Mai grav este ca, pe fondul unui foarte bun program propagandistic, platit nu se stie de cine, nici presa nationala, nici formatiunile politice nu sesizeaza sau nu vor sa sesizeze aceste derapaje.

Iar retelele sociale, care altadata erau folosite copios pentru a demola guverne pentru pacate mai mici, tac sau se ocupa de baliverne.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Ce democratie? Sa ti se ofere mediatic doua variante din care sa-ti alegi? Democratie e in Elvetia POATE, unde poporul e consultat prin referendum DECIZIONAL(nu consultativ ca-n “democratia” noastra mioritica) de 30 de ori pe an. Vad ca si-n Anglia democratia e pusa la colt, acum mârlamentul lor cica ar trebui sa se pronunte asupra BREXIT-ului pe care britanicii l-au ales prin referendum…ce mi-e Putin, ce mi-e lumea asa-zis “democrata”?!….adica miliardarii de oriunde nu se dezmint, toți sunt la fel de dictatori pentru interesele lor.

  2. retelele sociale au scopul bine definit. Gruparile preocupate de rasturnarea guvernelor, declansarea revolutiilor ,,portocalii” sau de ,,primavara” s-au folosit de acest mijloc de comunicare in masa, rapid si eficient. Retelele sociale in sine nu trebuie ,,taca” sau sa ,,vorbeasca”, functioneaza liber. Mandatele acelea de ,,ascultare” nu au fost date in scopul monitorizarii activitatii publice. Politicienii pot sa faca discutiile lor publice si astfel scapa de orice urmarire ,,cu mandat”. Ar avea doar de castigat. Si cand dezbraca haina de politician, sunt in familie, in viata privata, devin neinteresanti pentru ,,mandatul de ascultare”. Inainte de 89 exista o ,,politie politica”. Cu tot respectul, inca nu am cunostinta de un cetatean roman care sa fie urmarit astazi de Securitate pentru ca spune bancuri cu Ponta sau Basescu si sa fie intimidat, amenintat de ,,organele” statului. Insa atunci cand iti propui sa rastorni guverne nedemocratice, sa faci revolutii in societate, sa lupti pentru dreptul tau de a nu trai in saracie, de a pastra apa curata in satul in care traiesti, cand vrei ca politicienii sa nu te minta si sa nu ,,mori cu dreptatea in mana”, atunci serviciile ce-ar trebui sa faca?

LĂSAȚI UN MESAJ