O întrebare tulburătoare s-a pus ieri, joi, 14 martie, la Facultatea de Litere a Univesrităţii „Vasile Alecsandri”, în cadrul unei emoţionante evocări a fostului student chinez Yuguo Yin, care ar fi împlinit pe 15 martie 17 ani, decedat într-un accident stupid în Gara Roman: Dacă Universitatea „Vasile Alecsandri” n-ar fi răspuns prima la solicitarea lui de a studia în România, şi ar fi fost alta opţiunea lui Yuguo, ar mai fi făcut drumul spre Roman? Care ar fi fost destinul lui?

Manifestarea a avut loc în cadrul celei de-a XV-a ediţie a „Întâlnirilor cu…tâlc”, cu doar o zi înainte ca Yuguo Yin să fie declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Bacău. „Este prea mult, este prea puţin, noi aşa am simţit că trebuie să facem”, a spus moderatorul activităţii, prof. univ.dr. Venera Mihaela Cojocariu.

Despre tânărul chinez au vorbit rectorul universităţii, prof.univ.dr.ing. Carol Schnakovszky, lectori, conferenţiari, profesori care lucrează cu studenţii străini, dar şi studenţi care l-au cunoscut.
Din luările de cuvânt au reieşit momente importante, semnificative din scurta perioadă cât Yuguo a fost student în Bacău, preocuparea lui de a aprofunda istoria şi literatura română, dragostea lui pentru Eminescu şi Cioran, cât şi intenţia de a-l traduce pe Eminescu în chineză. A fost prezentat un film cu unele momente ale trecerii tânărului student chinez prin Bacău, prin România, care va rămâne în fonoteca universităţii. Emoţionantă a fost evocarea conf.univ.dr. Ioan Dănilă, care i-a fost profesor, dar, mai ales prieten.

De asemenea, a fost apreciat gestul părinţilor lui Zuguo de a renunţa la bursa lui Yuguo Yin, care va fi atribuită, anual, unui student străin. S-a lansat propunerea, ca prin donaţii, să fie achiziţionată opera completă a lui Mihai Eminescu, şi să fie donată Universităţii din China unde profesează părinţii lui Yuguo, în semn de respect şi apreciere pentru marea dragoste a lui pentru marele poet.