Sfârsitul de an a inregistrat un boom la birourile vamale din Bacau, sute de bacauani primind diverse colete din afara tarii. Cei mai multi dintre destinatari au fost din rândul celor care si-au comandat online diverse gadgeturi, in special accesorii pentru telefoane, tablete, dar si gablonzuri, jucarii etc., bunuri pe care le-au facut cadouri de Craciun celor dragi.

„Practic, in perioada Sarbatorilor, s-a dublat numarul coltelelor. Am avut zile in care s-au inregistrat si 250 de colete pe zi. In aceste conditii, colegii mei au fost nevoiti sa stea peste program, pentru a livra toate coletele, chiar si la Onesti, unde s-a lucrat si in ultima zi de vineri din luna decembrie.

Imbucurator este ca oamenii au cam invatat sa vina pregatiti cu documentele care sa justifice pretul platit pe comenzi – factura comerciala, factura pay-pal, factura extrasa de pe internet”, a declarat Vasile Soiman, seful Biroului Vamal Bacau. Cele mai multe comenzi au venit din China, inclusiv Hong Kong, Taiwan, Singapore si Malayesia.

PUBLICITATE

Dosare penale…pe prostie

Printre clientii vamesilor s-au numarat si bacauanii care au primit diverse cadouri de la cei plecati sau stabiliti in afara tarii. Potrivit legislatiei vamale, pentru un colet postal care contine cadouri trimise fara plata de la o persoana la alta, valoarea declarata a tuturor bunurilor din pachet poate ajunge la maximum 45 de euro, taxa vamala si TVA fiind zero.

Interesant este ca, printre sutele de colete cu cadouri s-au numarat si câteva care contineau bunuri sau materiale interzise a fi importate.

„Colegii mei au gasit, intr-un colet, 500 de alice de plumb pentru pusca cu aer comprimat, lucruri interzise de legea vamala a fi introduse in tara.

Intr-un alt colet, s-a mai gasit disimulata o cantitate de 100 de grame de canabis, coletul fiind trimis dintr-o tara din afara Europei.

In aceste conditii, s-au facut demersurile impuse de lege, pe numele celor doi destinatari fiind deschise dosare penale”, a precizat Vasile Soiman.

Potrivit legislatiei vamale, o serie de bunuri sunt interzise importurilor, cum ar fi marfurile contrafacute, armele de foc reale sau imitatie, arme, explozivi si munitie, pornografie sau narcotice /droguri.

Lista completa cu obiectele interzise, precum si informatii legate de restrictiile la import pot fi consultate de pe adresa de internet a Postei Române – www.posta-romana.ro.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ