Despre pompieri avem, in general, o parere foarte buna, fiindca este cu adevarat eroism sa salvezi vieti din flacari sau din tot felul de situatii limita. I-am aclamat la fiecare reusita, de multe ori i-am sustinut in eforturile lor si, in primul rând, am apelat la ei când am avut nevoie si ne-au sarit in ajutor neconditionat. O vaga umbra parca incepe, de la o vreme, sa pluteasca asupra acestei imagini imaculate.

Asta se intâmpla de când a avut loc tragedia de la Colectiv, un punct de reper fata de care parca judecam altfel activitatea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Una dintre atributiunile mai putin vizibile ale pompierilor, dar la fel de importanta ca oricare activitate a lor, este cea de control a diverselor locatii publice. Elanul cu care a fost demarata seria de controale din noiembrie incoace te face sa te intrebi daca la fel au decurs lucrurile si inainte de Colectiv.

Se stie ca s-au facut controale si inainte, dar cert este ca transparenta nu a facut casa buna cu toata aceasta situatie. Fiindca, iata, aflam abia acum ca magazinul Luceafarul, de exemplu, nu era un loc sigur pentru vizitatori, dupa zeci de ani in care nu s-a pus aceasta problema. Cazuri similare au mai fost descoperite „subit” in contextul in care toata lumea a aflat si faptul ca pompierii au primit sponzorizari de la diversi agenti economici. Evident, aici apare suspiciunea ca acesti agenti economici darnici nu mai sunt controlati cum scrie la carte in privinta normelor de securitate la incendii.

PUBLICITATE

Capac peste toate sta legislatia anapoda, ceea ce nu-i tocmai o surpriza. Printre atât de multe anomalii, am aflat-o si pe aceea ca o cladire nemodernizata nu are nevoie de aviz de la pompieri. Printre asemenea cladiri se numara Primaria, Palatul Administrativ (Consiliul Judetean si Prefectura) sau Teatrul Bacovia. De ce nu ar avea nevoie? Intrebarea e retorica, raspunsuri, scuze, explicatii se gasesc mereu.

Numai ca in asemenea locatii misuna oameni, se desfasoara activitati importante. In plus, toate spatiile comerciale din centrul orasului ar fi trebuit evacuate, fiindca sunt un risc major pentru cei ce intra acolo. In alte orase s-a aplicat deja aceasta interdictie, la noi inca se asteapta cutremurul sau incendiul. Ca doar asa e legea noastra, interpretabila si putin deranjanta pentru cei ce o aplica.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ