29 martie 2024
OpiniiEditorialDrepturi si bani

Drepturi si bani

Exista un document care obliga statele membre ONU, intre care si România, sa respecte drepturile copilului, dintre care cele mai importante sunt dreptul la viata, dreptul la educatie, dreptul la servicii de sanatate, dreptul de a fi protejat impotriva abuzurilor.

O evaluare globala nu ar fi una corecta, caci exista copii care beneficiaza de conditiile necesare unei dezvoltari normale, dar si multi altii, mai ales in mediul rural, care sufera de foame, de frig, care nu beneficiaza de servicii de recuperare, care nu au carti si jucarii. Si pentru ca, in România, sunt multi copii neglijati e firesc sa ne intrebam cine e vinovat. Raspunderea de a asigura respectarea drepturilor copiilor apartine parintilor si statului.

Parintii fac si ei ce pot intr-o societate scuturata de convulsii, in care munca e prost platita, iar viata, scumpa. Unii pleaca in strainatate, fiind obligati sa aleaga intre dreptul la educatie si dreptul la iubire al copiilor. “Stat” inseamna guvernul, directiile de protectia copiilor si serviciile sociale din primarii.

Directia din judetul Bacau, in ansamblu, a facut progrese pe mai multe planuri, cum ar fi calitatea asistentilor sociali si parteneriatele, dar cel mai merituos e faptul ca nu s-a multumit cu banii de la buget si a reusit sa atraga fonduri europene, fiind intre primele din tara care au infiintat o retea de asistenti maternali.

Astfel, copiii “uitati” de mama intr-o camera inghetata nu au mai ajuns intr-un centru cu sute de asistati, ci intr-o famile pregatita sa-i ajute, sa-i inteleaga, sa-i mângâie. Din pacate, serviciile sociale din primarii, cele direct responsabile de copiii aflati in dificultate, nu reusesc sa se reformeze.

Nu din cauza ca nu ar vrea, ci din cauza ca sunt vesnic uitate. Se vorbeste de cinci ani despre faptul ca trebuie inlocuite prestatiile sociale (ajutoarele de tot felul) cu servicii dezvoltate in comunitate, acolo unde traieste copilul, nu doar in orase, aflate la zeci de kilometri, si despre prevenirea abuzarii copiilor, dar guvernul nu face pasi in directia asta. Nici acum, primariile nu au posibilitatea sa angajeze asistenti sociali.

Astfel ca un singur referent are in grija sapte sate, sute de dosare si nicio masina in dotare. Mereu, aceeasi scuza: nu sunt bani. Pentru pomeni electorale sunt bani, dar pentru sustinerea serviciilor sociale rurale nu sunt.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri