Se vorbeste des, in ultimii ani, despre drepturile persoanelor cu dizabilitati, despre marginalizarea si discriminarea lor, despre dificultatile pe care le intâmpina in incercarea de a se integra social. Important e sa se faca ceva, nu doar sa se vorbeasca.

Pâna la a ajunge, insa, la drepturile persoanelor cu handicap, la drepturile copiilor, ale vârstnicilor sau la alte drepturi specifice unei categorii trebuie sa ne amintim ca exista drepturile omului.

Dreptul fiecarui om de a se bucura de viata, dreptul de a-si creste copiii, de a fi alaturi de ei in momentele importante si de a-i vedea mari, la casele lor, de a ajunge si el batrân.

Unui om, ma refer expres la jandarmul ucis saptamâna trecuta intr-un accident rutier, i s-au rapit aceste drepturi. Definitiv. Nimeni si nimic nu poate schimba asta.

Autorul e o persoana in vârsta si cu un handicap grav, care ii modifica, probabil, capacitatea de a fi atent, de a observa ce se intâmpla pe sosea, de a reactiona, in fine, de a conduce astfel incât sa nu fie un pericol pentru el si pentru ceilalti participanti la trafic.

Daca batrânul este sau nu vinovat vor stabili cei care ancheteaza cazul, apoi, in final, instanta. Intrebarea mea este daca e singurul responsabil de producerea acestei tragedii?

Specialistii care l-au evaluat si i-au permis sa urce la volan nu au nicio raspundere? Legea e permisiva, mult prea permisiva, dar si cei care o aplica sunt, uneori, inadmisibil de toleranti. Departe de mine gândul de a sugera ca persoanelor cu handicap ar trebui sa li se refuze permisul de conducere.

Au drepul sa-l obtina ca orice alt cetatean din România, cu atât mai mult cu cât deplasarea cu masina le inlesneste accesul la locul de munca, la evenimente, la cumparaturi etc. Totul e ca handicapul sa le permita sa sofeze.

Avem dreptul sa ne intrebam daca un adult cu deficiente vizuale, de motricitate, cu afectiuni neurologice sau alte probleme grave poate conduce un mijloc de transport in conditii de siguranta pentru sine si pentru altii.

A respecta dreptul unui copil nu inseamna a-i pune in mâna o mitraliera sau o pusca de vânatoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Legea e foarte permisiva in acest caz,pacat pentru viata lui si viitorul familiei,acest handicapat”a curmat o viata si a distrus pentru totdeauna o famile!!!
    Asa cum scrie in articol….avem dreptul la viata!!!avem dreptul sa traim si sa ne vedem copii crescand fara a fi marcati pe viata!!!
    Permisul trebuia anulat automat cand a solicitat si primit acest grad de handicap!(are grave probleme neurologice!!!)
    Legea ar trebui sa sune clar:in momentul obtinerii acestui grad,ti se anuleaza permisul de conducere!!!

LĂSAȚI UN MESAJ