Nu doar bacauanii de rand vor vota la alegerile locale din 1 iunie 2008. Sunt si cetateni straini din alte tari ale Uniunii Europene care au drept de vot in intreg judetul Bacau! Acestia locuiesc pe teritoriul judetului si au fie viza de resedinta, fie chiar domiciliul la noi. Astfel, nu mai putin de 235 de cetateni straini vor putea sa voteze in iunie pentru alegerea primarilor, consilierilor locali si a celor judeteni. Cei mai multi straini cu drept de vot sunt in municipiul Bacau.

Peste 230 de cetateni straini inregistrati in Bacau au dreptul de a vota la scrutinul local din data de 1 iunie. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Roman pentru Imigrari, Serviciul pentru Straini Bacau, in judetul nostru sunt inregistrati 235 de cetateni ai Uniunii Europene, toti cu drept de vot. “Cei mai multi dintre ei sunt rezidenti in municipiul Bacau, dar mai sunt astfel de persoane si in Onesti, Moinesti, Buhusi, Tg. Ocna, Slanic Moldova si chiar in comuna Margineni, explica subcomisarul Dumitru Tambris, seful Serviciului pentru Straini Bacau. Deja s-au intocmit listele electorale complementare care au fost ridicate de primariile din judet unde sunt inregistrati acesti straini. Ei vor vota pe aceste liste”. Aproximativ jumatate dintre strainii cu drept de vot provin din Italia, restul avand ca tari de origine Olanda, Lituania, Franta, Polonia, Germania, Austria, Portugalia, Grecia, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Irlanda. Toti au pe teritoriul judetului nostru diverse afaceri, de la restaurante pana la unitati de productie.

Vot numai cu acte care le atesta rezidenta

Cei 235 de cetateni UE pot vota numai in baza documentelor care le atesta rezidenta. “Vorbim aici despre mai multe tipuri de acte, mai spune subcomisarul Tambris. O data, de documentele emise de autoritatile din tarile de origine, pasaport sau carte de identitate, de documentele emise de Oficiul Roman pentru Emigrari, respectiv permisele de sedere temporara, permisele de sedere permanenta sau cartea de rezidenta permanenta. Tipul de act cu care se legitimeaza alegatorul strain este trecut pe lista de vot”. Nu trebuie uitate nici certificatele de inregistrare, pentru cei care nu au niciun tip de acte dar cu ajutorul caruia pot dovedi ca sunt inregistrati pe teritoriul judetului Bacau. Permisele de sedere pentru persoanele care s-au stabilit la noi in judet au fost inlocuite, odata cu intrarea in 2008, cu certificatele de inregistrare. Cei peste 1.000 de straini care locuiesc in acest moment pe teritoriul Bacaului, care provin din tarile Uniunii Europene, trebuie sa-si dovedeasca sederea nu cu un permis specific, ci cu noul document ce poate fi ridicat de la Serviciul Teritorial pentru Straini Bacau. “Certificatele de inregistrare valabile pentru persoanele UE seamana cu permisele de conducere, explica subcomusarul Dumitru Tambris, seful Serviciul. Aceste documente au anumite elemente de securizare, iar pentru a intra in posesia lor s-a stabilit, conform unui protocol la nivel national, sa se plateasca doar un ban nou, adica 1.000 lei vechi, contravaloarea unui timbru fiscal”.

Prevederi legale

Alegatorul comunitar sau strain are dreptul de vot an baza oricarui document de identitate. El poate vota si la alta sectie de votare decat cea de domiciliu/resedinta, an baza dovezii si a unui document de identitate, urmand a fi anscris an lista electorala suplimentara de presedintele biroului electoral al sectiei de votare. Au acest drept, cetatenii UE cu o rezidenta mai mare de trei luni pe teritoriul national. Deoarece certificatul de inregistrare nu contine o fotografie a titularului, acesta nu reprezinta un document de identitate si, implicit, cetatenii UE nu asi pot exercita dreptul de vot numai pe baza acestuia. Desi nu poate fi utilizat ca si document de identificare, acest document poate fi folosit de catre cetatenii UE ampreuna cu pasaportul sau cartea (cardul) de identitate emis de statul membru de origine pentru a dovedi adresa la care locuiesc an Romania. Pentru a intra in posesia acestui certificat, ei trebuie sa se prezinte la Serviciul pentru Straini. “Vom lucra inclusiv duminica de la 08.00 pana la 22.00, atat pe 1 iunie si, daca va fi turul II, si pe 15 iunie, astfel incat toti cetatenii cu drept de vot care vor sa participe la alegeri sa poata intra in posesia unui astfel de act”, a mai explicat subcomisarul Dumitru Tambris. Scris de Roxana Neagu