Sigur vi s-a întâmplat și dumneavoastră. Măcar o dată în viață. În vremurile recente, vreau să spun. Decorul are un rol variabil: mesele unei terase în aer liber sau ale unei cafenele, băncile unui parc etc. Subiectul, în schimb, este același. Tras parcă la șapirograf: toate, dar absolut toate fețele „îngropate” în ecranul telefoanelor mobile. Dând like-uri ori scriind comment-uri, navigând pe net ori prin propria arhivă. Am văzut acest tablou de mai multe ori.

Ultima dată duminică. În prima zi de primăvară a lui…februarie. Mă întorceam de la ziar și, conform traseului cotidian, am străbătut atât Parcul Trandafirilor, cât și Parcul Catedralei. Era cald și frumos. Numai bine să te plimbi. Sau să stai pe o bancă, bucurându-te de vitamina D administrată de soare, nu de… guvern. Ei bine, aproape toți cei care stăteau pe bănci în cele două parcuri nu vedeau mai departe de propriul telefon mobil. Nu-i nicio exagerare. Cel mai mult m-au distrat doi tineri. Un el și o ea. Se țineau de mână: romantic. Iar cu mâna liberă „umblau” prin telefon: dragostea în vremea tehnologiei.

Apoi mi-am amintit că fix săptămâna trecută, la Florența, a fost inaugurată expoziția unei tinere florentine născută în Canada din tată croat și mamă italiancă, Kristina Grancaric. Expoziția se intitulează „Franz și Sophie”, leit-motivul fiind dragostea în vremea noilor tehnologii. Piesa de rezistență este o schiță intitulată „Singurătatea dragostei moderne”.

Două siluete – Franz și Sophie – stau deasupra aceleiași mese. Există toate ingredientele unei cine romantice: o vază cu o floare, pahare elegante, cu picior. Cei doi însă preferă singurătatea în doi. Un Hopper post-modern, în care Franz și Sophie butonează de zor propriile telefoane, în loc să-și vorbească. „Înainte de social-media, te implicai pentru a ține vie o relație, înțelegând că nu ți se întâmplă în fiecare zi să te îndrăgostești. Astăzi, în schimb, trăim un moment istoric al conceptului «folosește și aruncă» inclusiv din punct de vedere afectiv”, a explicat Grancaric. Dacă vreți, puteți da și un like!