Când vorbim de motociclete si motociclisti, toata lumea vede un motor cât mai mare, calarit, de cele mai multe ori, de un tip bine facut eventual si barbos, cu geaca neagra de piele cu inscrisuri din cele mai bizare iar descrierea ar putea continua. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Exista pe lumea asta mare si fete pasionate de motociclism. Una dintre ele este bacauanca, si, la numai 22 de ani are deja o poveste de viata. Andreea Iovita este absolventa a Colegiului National „Vasile Alecsandri” iar in momentul de fata este studenta in anul IV la Facultatea de Inginerie Medicala din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

„Banii de haine se transformau miraculos in benzina”

Andreea Iovita povesteste cum s-a indragostit de motoare. „Pasiunea mea pentru motoare a aparut din greseala. Peste drum de casa mea se organiza in fiecare an un festival al motociclistilor.” Avea doar 14 ani când si-a anuntat parintii ca vrea sa stânga bani sa-si cumpere o motocicletea. Nu a fost luata in serios. Imediat dupa terminarea festivalului din acel an, a luat bancile la rând in cautarea uneia cu cele mai bune dobânzi. Dupa ce si-a deschis un cont, in fiecare luna si-a depus banii de haine, banii de pachet, restul de la cumparaturi si orice alti bani care ii ajungeau in mâna. Trebuia ca atunci când o sa implineasca 16 ani, sa ajunga toate la scadenta, fara sa piarda nicio dobânda. La 16 ani a dat examen de permis, iar cu banii economisiti plus un ajutor (semnificativ) din partea tatalui, si-a cumparat o Honda Shadow 125. „A fost ca o descatusare. Singurul dezavantaj a fost ca, pe timp de vara, banii de haine se transformau miraculos in benzina”, a marturisit tânara pasionata de motociclete.

PUBLICITATE

ai1

„Sustin atât de mult fetele motocicliste, incât, din liceu, mi-am deschis un blog pentru ele”

„Categoric motociclismul nu e doar pentru barbati”, sustine sus si tare Andreea. Singurul lucru pe care nu reuseste, inca, sa-l faca este ridicatul motocicletei. A ei are 150 de kilograme si a incercat toate metodele dar nu a reusit. Singura varianta a ramas „fluturatul din gene”, in rest descurcându-se cu orice problema. Despre comunitatea locala de motociclisti nu poate spune prea multe pentru ca nu a avut mari tangente. Toata lumea avea motocicleta mai mare ca ei si nu a putut tine ritmul. Poate sa spuna, insa, ca motociclistii in Bacau sunt tratati ca orice alt participant la trafic. Nu la fel stau lucrurile in Bucuresti. Acolo e altceva. Atitudine variaza in functie de cât de aglomerat e traficul. Pasiunea pentru motociclete a mers dincolo de plimbatul pe doua roti, si, inca de când era in liceu a deschis un blog, adresat in principal fetelor motocicliste. Pe blog a scris despre mecanica, istoria motociclismului, despre campioane românce, dar si despre frumusete, retete culinare sau ocupatii pe timp de iarna.

Pe motocicleta pâna in Grecia si inapoi

Ambitiile au purtat-o si mai departe. In vara lui 2014 si-a propus o vacanta in Grecia. Evident, pe motocicleta. Si i-a iesit. A avut experiente interesante si importante, de la prieteni noi, de la buclele parului care i-au rezistat 12 ore sub casca si pâna la faptul ca a venit cu peste din Grecia, si nu s-a stricat. In urma acestei calatorii, i-a venit ideea sa scrie o carte. Nu despre Grecia ci despre motociclism. Iar in octombrie 2014, „Moto Lady” (titlul cartii) a vazut lumina tiparului. Cartea are 176 de pagini in format A4, are si o editie electronica ce poate fi achizitionata de pe internet si contine de toate pentru fetele pe motocicleta, dar nu numai pentru ele. Dintre subiecte? De la eficienta echipamentelor moto si pâna la mecanica pentru incepatori, istoria motociclistelor, ce tinuta se potriveste pe motocicleta si multe altele.

„Fetelor, se poate foarte bine invata motociclismul fara acel iubit atotputernic”

Chiar daca povestea este una fascinanta, nu totul e chiar atât de roz. Eroina noastra are totusi un regret. Andreea spune ca la noi in tara, comunitatea moto feminina nu se face remarcata. Nu exista un club moto, o intrunire doar pentru fetele practicante de motociclism si ca multe dintre fete nici nu indraznesc sa iasa de sub umbrela protectoare a iubitului motociclist. Asa ca, pe final, Andreea Iovita transmite un mesaj cât se poate de clar tuturor fetelor indragostite de motociclete si motociclism: „Fetelor, se poate foarte bine invata motociclismul fara acel iubit atotputernic”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ