Campania „Proiect pentru Bacău” a fost asumată public de către Dragoș Luchian, candidatul PNL la Primăria municipiului Bacău. Cu sprijinul unui ONG, Luchian a amplasat mai multe panouri, în diferite cartiere ale orașului, pe care oamenii să semnaleze lucrurile pe care le vor rezolvate în Bacău. În doar câteva zile, pe cele opt panouri au fost scrise peste 2.000 de mesaje, iar majoritatea oamenilor au reclamat lipsa locurilor de muncă, câinii fără stăpân și nivelul scăzut de trai. Candidatul PNL a anunţat asumarea proiectului la sediul de campanie electorală, într-o sală ai cărei pereţi erau plini cu hârtiile pe care băcăuanii şi-au scris cerinţele şi nemulţumirile.

„Când am decis să candidez la Primăria Bacău, mi-am făcut o agendă cu lucrurile de care consider eu că Bacăul are nevoie. Prin acest demers, pe care l-am pornit împreună cu societatea civilă, am vrut să mă conving că agenda mea coincide cu agenda oamenilor, că strategia pe care am gândit-o pentru dezvoltarea oraşului răspunde nevoilor locuitorilor săi. După ce am citit toate mesajele scrise până aseară, am constatat că există teme generale, dar sunt şi situaţii specifice, probleme punctuale reclamate în fiecare cartier, de oameni de diferite vârste”, a declarat Dragoş Luchian. La problemele ridicate de băcăuani, Luchian a anunţat şi soluţiile concrete.

„Cred că, de la construirea bugetului până la stabilirea unor priorități în cheltuirea banilor publici, oamenii trebuie consultați. Toate marile proiecte de investiții le voi supune consultării publice. Dacă vor fi subiecte sensibile pentru comunitate, voi apela la un instrument despre care niciun primar al Bacăului până acum nu a vorbit sau, dacă a vorbit, a rămas totul la stadiul de intenție: referendumul! Aceasta este o cale de consultare unde toți cetățenii orașului pot să își exprime un punct de vedere”, a declarat candidatul PNL.

PUBLICITATE

Dragoş Luchian e de părere că, în problema câinilor fără stăpân, pe lângă campaniile de prindere și sterilizare, de extinderea și modernizarea padocurilor existente, este nevoie și de o implicare a comunității. „Vom lansa o campanie, . Îi invităm pe iubitorii de animale să adopte un câine din adăposturi. Cei care nu îşi pot permite să îi ţină acasă pot să îi viziteze în adăposturi, să le aducă mâncare, să îi scoată la plimbare şi să îi readucă la adăpost. Primăria le oferă un adăpost sigur, dar “casa” lor va fi sufletul oamenilor”, a spus Dragoş Luchian.

Cu privire la salubritate, candidatul PNL va consulta asociaţiile de proprietari. „Mă voi întâlni cu asociațiile de proprietari și, în funcție de nevoile acestora, voi regândi graficul de colectare a deșeurilor și, totodată, voi încuraja colectarea selectivă a deșeurilor. Mă gândesc inclusiv la o campanie prin care să oferim fiecărei familii pungi de culori diferite pentru colectarea selectivă a deșeurilor menajere”, a precizat Dragoş Luchian.

Conform declarațiilor lui Luchian, calendarul perioadei următoare va cuprinde întâlniri cu asociațiile profesionale – arhitecți, medici, profesori, farmaciști etc. – dar și cu oamenii din cartiere. Luchian a mai afirmat că forma finală a „Proiectului pentru Bacău” va conține toate ideile pragmatice venite din partea specialiștilor, dar și din partea oamenilor obișnuiți. „Eu nu vin în fața oamenilor cu un program utopic, ceva ce am gândit doar eu. Vreau ca acest proiect să fie conceput împreună cu băcăuanii, să fie axat pe nevoile lor, pe termen scurt, mediu și lung.

Luchian desteptarea

Vreau să vorbim cu oamenii, să-i întrebăm ce nevoi au, vreau să deschid ușa Primăriei pentru un dialog permanent cu băcăuanii”, a mai spus Dragoș Luchian. În ceea ce privește panourile, Luchian a spus că acestea vor rămâne în stradă cel puțin până la sfârșitul lunii februarie.

„Am constatat o receptivitate foarte mare a oamenilor cu privire la acest demers civic, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de o platformă de exprimare, au nevoie să-și spună doleanțele, să facă propuneri, sugestii, recomandări cu privire la problemele orașului și nu numai ale orașului, ci și ale lor. Tocmai pentru că vorbim de receptivitate, vom continua această consultare publică, sub această formă, cel puțin până la sfârșitul lunii februarie”, a precizat candidatul PNL. Liberalul a mai declarat că una dintre prioritățile sale este o colaborare mai strânsă cu societatea civilă și a dat asigurări că în bugetul viitor se vor regăsi sume mult mai mari pentru finanțarea, prin Legea 350, a ONG-urilor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.