Declaratiile lui Emil Boc cum ca va promova o lege privind utilizarea votului uninominal pentru alegerea parlamentarilor ne-a determinat sa realizam un sondaj pentru a vedea care din actualii senatori si deputati sunt cunoscuti de alegatorii lor. Conform initiativei lui Boc, cetatenii nu vor mai vota liste cu nume propuse de PNL sau PSD, ci indivizi. Fiecare candidat la Senat sau Camera Deputatilor va fi votat separat. Nu va mai fi “sub umbrela partidului”, votat din fidelitate sau incredere in partid, ci pentru propriile calitati si actiuni. Am vrut sa vedem cat sunt de cunoscuti deputatii si senatorii nostri acum, la noua luni de la alegeri. Nu e vorba de un sondaj sociologic, in adevaratul sens al cuvantului, ci de un sondaj de opinie realizat cu mijloace jurnalistice. “Ce nume de parlamentari bacauani cunoasteti?” a fost intrebarea pe care am pus-o interlocutorilor nostri. Cand reactia lor a fost tacerea, am incercat sa-i ajutam, nominalizand cativa parlamentari care ne reprezinta in forul legislativ. Raspunsurile au fost dintre cele mai neasteptate.

Angela Gal, 49 de ani, administrator firma.

“Chiar din cei noi, eu nu cunosc nici unul. Din cei vechi, il stiu pe fostul prefect si pe o doamna, sotia unui avocat”. “De Liviu Miroseanu sau de Olguta Cocrea ati auzit?” “Nu, nu, v-am spus, nu-i cunosc”.

Viorel Enache, 54 de ani, inginer instalator.

“Ii stiu pe doamna Cliveti si pe Ionel Palar, de la PNL. De Liviu Miroseanu doar am auzit”. Intrebat de Valeriu Gheorghe, Viorel Enache si-a amintit ca e din PNL. Numele Cristian Cucuianu “parca imi spune ceva”, dar de Olguta Cocrea n-a auzit pana acum.

Traian Breahna, 68 de ani, maistru constructor.

“Ii stiu pe aceiasi politicieni pe care i-a pomenit colegul meu, Viorel Enache, dar am auzit despre ei la televizor, in rest ajutor n-am avut de la nici unul. Ar trebui sa se ocupe mai mult de tineri, ca n-au casa, n-au masa, stau cu chirie. Tineretul e la pamant”.

Silviu Canciuc, 19 ani, proaspat absolvent de liceu.

Intrebat ce nume de parlamentari bacauani stie, tanarul a raspuns prompt: “Dragos Benea”. Dintre cei enumerati de noi, Silviu a auzit de Catalin Mardare, “parca de la PNL”. La prezentarea altor nume – Liviu Miroseanu, Ionel Palar, Olguta Cocrea – raspunsul a fost categoric: “NU”.

Adrian Vasile, 84 de ani, pensionar.

“Ii cunosc pe toti, dar acum nu mi-i amintesc. Pe Catalin Mardare, fostul prefect, da, il stiu, e membru PSD”. Pe Valeriu Gheorghe si pe Minodora Cleveti nu, nu-i cunoaste, dar a auzit despre Ionel Palar, recent, la televizor.

Carmen Chiroi, 41 de ani, casier.

“Ma credeti ca nu-i cunosc?” O credem. A auzit totusi de Catalin Radu Mardare, fost prefect al judetului Bacau. Da, si de Minodora Cliveti stie, “parca e din PNL”, iar de Ionel Palar a auzit, “dar nu stiu de unde sa-l iau”.

Eugenia Zavoranu, 74 de ani, pensionara.

“Nici un nume nu cunosc, dar am aceeasi parere despre toti”, raspunde ea, cu patima, adica aceeasi proasta parere. O ajutam, iar ea isi aminteste de Ionel Palar. “Da, am auzit, dar nu stiu de la ce partid este”, apoi, dintre toti ceilalti, “de Minodora Cliveti stiu, e de la PSD, avocat!”.

Facem mentiunea ca numele de parlamentari folosite de noi in sondaj sunt ale unor deputati si senatori intens mediatizati de cotidianul nostru din diferite motive (functii, scandaluri in care au fost implicati, actiuni politice sau conferinte de presa sustinute de acestia). Lista lor e cu mult mai lunga si o publicam inca odata pentru ca parlamentarii care nu si-au regasit numele in sondaj sa nu se simta frustrati si sa ne acuze ca nu-i mediatizam: Viorel Hrebenciuc, Petru Gabriel Vlase, Minodora Cliveti, Nicolae Banicioiu, Catalin Voicu (deputati PSD), Ionel Palar si Valeriu Gheorghe (deputati PNL), Liviu Miroseanu (deputat PD), Mircea Ifrim (PRM) si Olguta Cocrea (deputat independent, ales initial pe listele PRM), Catalin Mardare si Ion Moraru (senatori PSD), Aron Popa (senator PNL), Ilie Ilascu (senator PRM) si Cristian Cucuian (senator PD).Scris de Silvia PATRASCANUPUBLICITATE