Social-democrații băcăuani s-au întâlnit, miercuri, la Centrul de Afaceri și Expoziții, în ședința Comitetului Executiv Județean, căreia i-a urmat o conferință de presă susținută de liderul PSD Bacău, senatorul Dragoș Benea. I-au stat alături deputații Ionel Floroiu, Costel Dunava, Elena Hărătău și Silviu Pravăț, vicepreședinte al Consiliului Județean.

Dragoș Benea a apreciat că activitatea parlamentară din acest an a fost „una destul de laborioasă”, având în vedere inițiativele legislative, prezența la vot și la comisii, apoi a trecut la temele conferinței de presă: șoseaua de centură, decolmatarea Insulei de Agrement, rezerva de apă și avaria la conducta de aducțiune de la Valea Uzului.

„La centura Bacăului, săptămâna aceasta așteptăm deznodământul și sperăm ca cei trei nemulțumiți să nu conteste acest deznodământ pentru ca obiectivul să poată fi început cât mai repede”, a spus liderul PSD.

Decolmatează sau pleacă…

În privința investiției derulate la Insula de Agrement, liderul PSD a precizat că Primăria Bacău va termina lucrarea chiar dacă moștenește, ca și în alte domenii, un proiect extrem de prost făcut și prost manageriat.

Pentru decolmatare a avut loc deschiderea ofertelor, dar nu s-a prezentat nimeni. „Atâta vreme cât există finanțare, există un contract în derulare care are un constructor, există un al doilea contract care nu are parte de niciun ofertant, dar are finanțare, înseamnă că e o problemă de management.”

Dragoș Benea a precizat că nu sunt decât două variante: ori va fi decolmatat lacul, ori va pleca conducerea ABA Siret.
„Faptul că nu s-a prezentat nimeni are legătură cu constructorul din prima etapă, care trebuie să asigure încărcatul. ABA Siret trebuie să ia măsurile care se impun, să unească cele două contracte și să facă o licitație la care să vină firme serioase, firme cu capacitate”, afirmă Dragoș Benea. Constructorul actual, care ar trebui „să încarce materialul din albie”, nu este agreat de potențialii parteneri.

Mesaj clar: Solidari cu primarul Necula!

Un subiect pe care Dragoș Benea nu a vrut să-l ocolească este avaria de la Dărmănești și sistarea furnizării apei în municipiul Bacău. „Mesajul nostru e clar unul de susținere și solidaritate cu primarul Cosmin Necula. Frustrarea oamenilor este evident întemeiată, dar demisia primarului după doi ani de mandat și a directorului care este de patru luni la CRAB nu constituie soluții pentru probleme apărute la obiectivul realizat între 2008 și 2011.”

Președintele PSD a afirmat că este nevoie de o anchetă deoarece avariile au legătură cu calitatea proiectului, a execuției lucrării sau cu comisia de recepție.

„Nu cred că există cauze legate de corupție acolo pentru că firmele de construcții sunt prea puternice ca să facă un compromis din rațiuni financiare”, susține Dragoș Benea. Cu alte cuvinte, câștigul ar fi fost nesemnificativ.

Poate fi vorba, însă, de o greșeală de proiectare sau de superficialitate în realizarea lucrării.

Managerul CRAB pregătește restructurarea

La CRAB sunt mai multe probleme, cum ar fi creșterea numărului de angajați și a cheltuielilor cu salariile, de la an la an, ceea ce a subțiat fondurile destinate dezvoltării. Situația va fi prezentată în luna august, de Nina Chiper, actualul manager al CRAB, care pregătește și un plan de măsuri.

Dragoș Benea a afirmat că trebuie acționat „chirurgical” la CRAB, apoi s-a referit la „Rezerva de Apă a Bacăului”, care este în licitație. Acest proiect, pus pe hârtie de Cosmin Necula, nu de fosta administrație, urmează pașii legali, dar poate avea un parcurs sinuos: să apară contestații care să întârzie execuția, să fie desemnat un constructor slab etc. „Comisia de licitație decide cine va fi constructorul, dar oamenii nu vor striga «Jos Comisia de licitație» dacă vor apărea probleme, ci «Jos primarul!»” arată Dragoș Benea.

Care sunt concluziile după Comitetul Executiv? „Plecăm cu speranța că la Centură vom avea un constructor cât mai bun, sperăm că ABA Siret și domnul Vamanu vor găsi soluția unui singur constructor, cu capacitate, sperăm ca vinovații de la CRAB, care nu vor fi din eșaloanele superioare, să fie identificați și că vom avea un constructor cu capacitate și care să nu fie contestat la rezerva de apă! Sunt proiecte cu finanțare de milioane de euro, sunt proiecte de interes și sperăm ca băcăuanii să înțeleagă că nu există bariere birocratice, administrative și politice. Există proiectanți slabi, constructori fără capacitate și contestatari de profesie.”

„Reacția PNL e ipocrită”

În final, liderul PSD a revenit la avaria produsă la Dărmănești. „Este incorect și ineficient să ceri demisia unui primar care are doi ani de mandat, nu 12 ani, și a unui manager aflat în funcție de patru luni”, a insistat Dragoș Benea, referindu-se la acuzațiile strigate în stradă, dar și la reacția PNL, care „e ipocrită”, cu atât mai mult cu cât PNL a avut și are membri în Consiliul de Administrație al CRAB.

Pe de altă parte, liderul PSD a afirmat că „nimeni din PNL Bacău nu e vinovat de avariile produse la conducta de alimentare” și a repetat că problemele trebuie căutate la proiectare, execuție (improvizațiile făcute în zone vulnerabile, lipsa vanelor din 10 în 10 km etc.) și la recepția lucrării.

Descoperirea cauzelor va fi sarcina specialiștilor și a comisiei de anchetă, dar băcăuanii trebuie să înțeleagă, a insistat Dragoș Benea, că actualul primar nu poate fi făcut răspunzător pentru problemele apărute la un obiectiv realizat în 2008-2011.

Alte articole