4 mai 2024
ActualitateDouă proiecte social-culturale în Parohia Oțelești

Două proiecte social-culturale în Parohia Oțelești

Parohia Oțelești, din comuna Oncești, a fost gazda derulării de noi acțiuni în proiectele eparhiale „În temniță am fost și ați venit la Mine” și „Eroi au fost, eroi sunt încă!”, promovate în acest an de Protopopiatul Bacău în parteneriat cu Penitenciarul Bacău și cu Filiala Județeană Cultul Eroilor. Acțiunile au avut loc în filia Tarnița a parohiei Oțelești și la Monumentul Eroilor ridicat chiar în fața Primăriei Oncești. 

La evenimente au participat, alături de locuitori ai comunei, protopopul de Bacău, Eugen-Ciprian Ciuche, președintele Filialei județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, și membri ai Biroului executiv al acesteia, reprezentanți ai conducerii Penitenciarului Bacău și primarul de Oncești, Marinel Mihai Puțeanu, precum și preoți ai Cercului pastoral nr. 6 al Protopopiatului Bacău.

Primul eveniment a început la biserica din satul Tarnița, unde a fost săvârșită, sub protia protoiereului Eugen-Ciprian Ciuche, Sfânta Liturghie. Acolo, părintele Gheorghe Popescu, parohul bisericii din Colonești, a cuvântat pe o temă cu referire la însemnătatea Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț. Tot cu acest prilej a fost derulat proiectul eparhial „În temniță am fost și ați venit la Mine”, adresat unui grup de zece deținuți de la Penitenciarul Bacău, alături de care s-a aflat și părintele capelan Daniel Mașala.



Cu acest prilej, părintele protoiereu a dăruit, din partea ierarhului IPS Ioachim, câte o icoană cu Sfânta Cuvioasă Parascheva pe Tron, asemenea celei din Catedrala Arhiepiscopală din Roman, părintelui paroh din Tarnița, Ionuț Todirașc, și părintelui Gheorghe Popescu.

Clerul, poporul și autoritățile locale au mers, apoi, la Monumentul Eroilor din Oncești, unde a fost derulat proiectul „Eroi au fost, eroi sunt încă”. La monument a avut loc un Trisaghion pentru pomenirea eroilor, după care părintele protoiereu a vorbit despre rolul benefic pe care l-au avut eroii și martirii în formarea conștiinței colective a neamului românesc. „Astfel de exemple – a spus părintele protoiereu – sunt cele care trebuie să dăinuiască și să fie transmise generațiilor care vor veni”. De asemenea, Dănuț Voicu a evocat memoria eroilor comunei și a subliniat importanța ca în această localitate să existe un monument reabilitat spre cinstirea și onoarea cuvenită celor care s-au jertfit pentru binele poporului. Președintele Filialei Cultul Eroilor a înmânat primarului Marinel Mihai Puțeanu o plachetă aniversară „30 de ani de la reînființarea Filialei Cultul Eroilor Bacău”. Medalia „30 de ani de la reînființarea Asociației Naționale Cultul Eroilor” a fost înmânată preoților Dumitru Antohi și Ionuț Todirașc.

Alocuțiunile au fost urmate de un scurt program artistic prezentat de elevi ai școlii din sat. După care la Monument au fost depuse coroane de flori.

La agapa frățească ce a urmat, părintele protoiereu a stat de vorbă cu cei zece deținuți de la penitenciar, pe care i-a îndemnat la apropierea lor către Dumnezeu, iar enoriașilor prezenți le-a insuflat ideea iertării și a acceptării aproapelui cu toate patimile și păcatele lor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri