Pentru ca ieri discutam despre isteriile noastre nationale, sa mai amintim maniera in care isteria anti-comunista este livrata in functie de amicii sau inamicii politici. Bunaoara, mai tineti minte ce scandal national a provocat vizita deputatului Victor Ponta in China, mai pe la inceputul acestui an? Câta cerneala a curs pe acest subiect, cum s-a inflamat patriotic pieptul prompteristelor, câte talk-show-uri s-au facut pe tema asta? Si cum a fost condamnat de mass-media ca a indraznit sa mearga la un eveniment organizat de Partidul Comunist Chinez?

Ei, bine, sa ne amintim cum a tratat aceeasi presa vizita premierului Ciolos in Vietnam, o alta tara comunista. Cât calm, câta moderatie, ba chiar o oarecare admiratie pentru acest gest s-au revarsat din aceleasi organe de presa care il condamnasera pe Ponta pentru vizita in China…

Apoi sa ne aducem aminte de scandalul cartii presedintelui Iohannis, “Pas cu Pas”, tradusa in chineza la insistentele ICR Beijing. Unii ar spune ca e vorba de o mita, pentru ca – nu-i asa? – cartea a fost tiparita pe cheltuiala unei firme chinezesti, la cererea unui functionar român iar presedintele primeste drepturi de autor. Acum daca ar fi fost vorba despre un best-seller international, o carte pentru care sa se omoare chinezii s-o cumpere, mai era de inteles; dar e vorba despre o carte de propaganda electorala, absolut neinteresanta.

Sa mai notam, insa, ca la câteva zile de la scandalul acestei carti, autoritatile române fac o cerere oficiala de aderare la Banca Asiatica pentru Investitii (BAI), o banca creata de China pentru a concura Banca Mondiala, condusa de americani.

Pasul este excelent – atâta vreme cât tari occidentale importante au aderat la BAI, nu era cazul ca România sa se abtina. Insa, e interesant ca presa care a sarit la gâtul lui Ponta doar pentru ca a facut o deplasare in China nu a scos nici un diftong nici in cazul cartii lui Iohannis, nici in cazul cererii de aderare la BAI. Nu ca m-ar interesa prea mult soarta lui Ponta, dar mi se pare normal ca toata lumea sa fie tratata la fel…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ