hepatita a

– în total sunt 17 cazuri confirmate de hepatita A, în comunele Filipeni şi Răchitoasa, situaţia fiind monitorizată de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău

La acest moment, în judeţul Bacău, sunt în monitorizare două focare de hepatita A de comunitate.

Unul este în satul Mărăşti, din comuna Filipeni, unde sunt 9 cazuri de hepatită A confirmate, dintre care un caz la grupa de vârstă 4 ani, trei cazuri la grupa de vârstă 5-9 ani, două cazuri la grupa de vârstă 10-14 ani şi un caz la grupa de vârstă 34-44 ani.

Acest focar a debutat încă din vară, în 16 august, iar ultimul caz a fost izolat la finele lunii trecute.

Pentru prevenirea extinderii virusului, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a luat măsura izolării copiilor diagnosticaţi în Secţia de Boli Infecţioase Copii, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, supravegherea clinico-epidemiologică a contacţilor pentru 50 de zile de la izolarea ultimului caz, vaccinarea împotriva hepatitei A a şase contacţi copii din familii şi a nouă contacţi de clasă.

În paralel, s-a efectuat triaj epidemiologic în Şcoala şi Grădiniţa Mărăşti, la Şcoala Filipeni, dar şi la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.

„Copiii şi părinţii au fost informaţi atât de personalul specializat de la nivelul instituţiei noastre, cât şi de medicul de familie, privitor la sursa, căile de transmitere şi metodele de prevenire a hepatitei virale A.

Au fost prezentate norme de igienă individuală, igiena locuinţei, a alimentelor, a veselei şi au fost distribuite materiale informative”, a declarat Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la DSP Bacău.

În Răchitoasa, s-a închis și o școală, dar din alte motive

Al doilea focar de comunitate este în satul Barcana, din comuna Răchitoasa, care a avut debutul la mijlocul lunii august, iar ultimul caz a fost izolat în data de 23 octombrie.

Aici sunt 8 cazuri de hepatită A confirmate, dintre care trei cazuri la grupa de vârstă 5-9 ani, trei cazuri la grupa de vârstă 10-14 ani, un caz la 15-19 ani şi un caz la grupa de vârstă 20-24 ani.

„Școala din Barcana am închis-o pentru că nu avea autorizație sanitară și nici nu erau condiții. Focarul de hepatită s-a declanșat încă dinaintea începerii anului școlar, dar acum cei de la Direcția Sanitară au decis să închidem de tot unitatea de învățământ.

Am transferat toți copii la școala din centrul comunei, unde am realocat două spații, am creat toate condițiile și le-am transformat în clase de curs.

Sunt 48 de elevi, care învață în învățământ primar simultan, în două clase: una cu elevi de clasa I, a II-a și a III-a de 25 de copii, iar a doua, cu 23 de elevi de clasa pregătitoare și a II-a.

Toți au program de dimineață, nu învață nimeni după-amiază. Avem două microbuze școlare, putem asigura transportul copiilor spre centrul comunei, nu sunt probleme. La clasă e același învățător care era și în Barcana.

Repet, școala de acolo am închis-o pentru că nu erau condiții, nu din cauza acelui focar de hepatită, care s-a declanșat în gospodăriile personale, nu la școală. Oricum, în Barcana se va construi o nouă școală, de către primărie, care a obținut deja aprobările în acest sens. Dar asta mai durează.”

prof. Aurora Milea, director al Liceului Tehnologic din Răchitoasa

Școala nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare

În acest focar au fost vaccinaţi 51 de contacţi copii, dintre care 4 copii în familii, 11 de la Grădiniţa Barcana, 21 de contacţi de la Şcoala Barcana, dar şi 15 contacţi de la Colegiul „Ghica” Bacău.

DSP Bacău a luat legătura cu conducerea şcolii şi grădiniţei din Barcana pentru efectuarea dezinfecţiei în grădiniţă, dar şi cu directorii de la „Ghica”, unde s-a realizat deja dezinfecţie în şcoală.

„Menţionăm că şcoala primară Barcana, structură a Liceului Tehnologic Răchitoasa, nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, deoarece nu se încadrează în normele sanitare în vigoare referitor la grupul sanitar necorespunzător cu posibil risc pentru securitatea elevilor şi nu dispune de sursă de apă corespunzătoare”, mai spune Anda Dumitrescu. Din acest motiv, școala a fost închisă de luni, 6 noiembrie.

Geta Panaite
Roxana Neagu

Alte articole