Doua bacauance care detineau câte un magazin pe raza comunei Oituz au falsificat zeci de adeverinte de salariat pe care le-au folosit pentru a obtine imprumuturi de la SC PROVIDENT FINANCIAL ROMÂNIA. Prejudiciul produs Provident depaseste 75.000 lei.

19 persoane au depus, in 2012, plângere penala împotriva inculpatei Rodica P., dupa ce, cu un an in urma, PROVIDENT a facut sesizare in legatura cu o serie de adeverinte de salariat emise de SC DANIFLOR SRL, SC FLAVIAN TRAVEL SRL si SC BONELY IMPEX SRL, pe numele a 52 de persoane care, în perioada februarie-august 2010, au încheiat contracte de împrumut cu PROVIDENT.

Anchetatorii au descoperit astfel ca “Daniela S., administrator la SC DANIFLOR TRAVEL SRL, profitând de faptul ca sotul ei era administrator la SC FLAVIAN TRAVEL SRL, a întocmit în fals 31 adeverinte de salariat, atestând în mod mincinos calitatea de salariat a acelor persoane la cele doua societati comerciale”.

PUBLICITATE

Adeverintele false au fost folosite pentru a-i induce in eroare pe angajatii PROVIDENT care au încheiat cu persoanele mentionate în adeverinte contracte de împrumut, pentru suma totala de 72.100 lei. De aceasta suma a beneficiat exclusiv inculpata, fara ca persoanele împrumutate sa stie ca in numele lor s-au imprumutat bani.

Tot in 2010, Rodica P., administrator la SC Bonely Impex SRL, a întocmit în fals 21 adeverinte de salariat, fiind incheiate contracte de împrumut pentru suma totala de 60.090 lei. “Se constata ca, pe parcursul cercetarilor, suspectele au achitat din contravaloarea contractelor încheiate aproximativ jumatate din suma împrumutata, aspect care denota faptul ca sumele de bani împrumutate au fost ridicate de acestea, la fel cum relateaza si titularii de contracte”, spun procurorii.

În urma verificarilor facute la I.T.M. Bacau, s-a confirmat ca persoanele care au încheiat contracte de împrumut nu erau angajate la cele 3 societati comerciale.

Dupa cum au povestit martorii audiati, cele doua inculpate, care detineau câte un magazin pe raza comunei Oituz, au reusit sa-i pacaleasca pe oameni sub diverse pretexte. Le-au spus ca trebuie sa semneze un acord pentru a putea primi marfa pe datorie la magazinele lor si le-au înmânat niste hârtii pe care oamenii le-au semnat fara sa le citeasca si fara sa stie ca sunt contracte de imprumut. Totodata, sub pretextul ca le trebuie o garantie pentru marfa data pe datorie, inculpatele le-au cerut oamenilor buletinul si o factura de utilitati.

Altor persoane, cele doua femei le puneau în vedere ca vor sa faca un împrumut pe numele lor, dar pe care îl vor plati ele. In fata anchetatorilor, doar Daniela S. si-a recunoscut faptele. Dupa care, ambele inculpate au plecat din tara.

SC PROVIDENT a cerut in instanta obligarea celor doua femei la plata sumei de 77.796,37 lei, din care 43.073,29 lei – prejudiciul produs de Rodica P. si 34.723,08 lei, de catre Daniela S. Rodica P. este cunoscuta cu antecedente penale, fiind condamnata ultima oara la 4,2 ani închisoare, prin sentinta Curtii de Apel Craiova, dar a fost reabilitata.

Judecatoria Onesti a luat, insa, in calcul ca Rodica P. s-a sustras de la judecata si a condamnat-o la o pedeapsa cu executare, de 3 ani inchisoare, pentru înselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Daniela S. s-a prezentat in instanta si a dat declaratie de recunoastere a faptelor, fiind condamnata la 2 ani închisoare, cu suspendare.

In apel, Daniela S. a obtinut o reducere cu un an a pedepsei, dat fiind faptul ca a achitat în întregime prejudiciul cauzat. Rodica P. a fost obligata sa suporte despagubiri catre PROVIDENT in suma de 43.073,29 lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ