28 martie 2024
ActualitateDosarul "Coruptie la E.ON". Fostul primar din Sascut, audiat in instanta

Dosarul “Coruptie la E.ON”. Fostul primar din Sascut, audiat in instanta

Dupa un an si jumatate de când s-au finalizat cercetarile in dosarul “Coruptie la E.ON”, Tribunalul a inceput audierea inculpatilor. In total, au fost trimise in judecata 22 de persoane si 5 societati comerciale, printre inculpati fiind mai multi directori ai companiei si fostul primar din Sascut, Cristinel Bostan. Potrivit rechizitoriului, infractiunile pentru care sunt cercetati acestia sunt de abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu, furt de energie electrica si complicitate la furt, luare de mita, trafic de influenta, deteriorarea si modificarea contoarelor, folosirea de instalatii clandestine.

Primul audiat a fost Cristinel Bostan, fostul primar din Sascut. El a dat declaratii din boxa acuzatilor, fiind arestat, anul trecut, intr-un alt dosar, pentru conflict de interese, in care a primit o condamnare definitiva de doi ani si sase luni inchisoare cu executare. Bostan este acuzat de furt de energie electrica, folosirea de instalatii clandestine pentru racordarea ilegala la retea si cumparare de influenta. Fostul edil, spun procurorii, ar fi intervenit, printr-un intermediar (omul de afaceri Stefan A.), pe lânga Bogdan Marius Chitescu, seful Departamentului Investigatii Antifrauda al E.ON Moldova, pentru rezolvarea unei contestatii facuta de firma pe care o controla, SC Dragoliv din Sascut.

La un control facut de angajati E.ON, s-ar fi descoperit ca Dragoliv are contorul electric masluit si ca, în realitate, consumul de energie electrica ar fi trebuit sa fie mult mai mare. SC Dragoliv din Sascut nu aparea în evidentele E.ON si nu avea contract de furnizare energie, dar era racordata ilegal la reteaua de distributie, spun procurorii. Prejudiciul estimat de E.ON se ridica la 56.000 kw, consum redus la jumatate dupa ce comisia de reanaliza din Iasi a admis contestatia fostului primar, Cristinel Bostan.



In declaratia data in instanta, Bostan a negat toate aceste acuzatii. El sustine ca, de multi ani, nu mai administra SC Dragoliv si ca cedase partile sociale sotiei sale. Mai mult, societatea isi desfasura activitatea intr-un spatiu inchiriat de la firma Elias, cu aceasta având incheiat si un contract de prestari servicii din care rezulta ca obligatiile de plata a energiei revin Elias.

“Eu nu am furat curent electric. Exista o adresa trimisa de Elias societatii Dragoliv prin care confirma ca este proprietara peste punctul de transformare si retelele electrice. Nu stiu despre ce instalatie clandestina se vorbeste. In transformator exista un contor cu sigla E.ON, cu sigiliu”, se apara fostul primar.

Bostan sustine ca a mers la comisia de reanaliza din Iasi doar pentru a-l sprijini pe administratorul Dragoliv. El mai spune ca nu-l cunostea pe Bogdan Marius Chitescu. “Chitescu nu era in comisie si nici nu ne-a insotit la comisie. Nu ne-a dat nicio asigurare ca se rezolva contestatia si nici noi nu i-am promis nimic.

Comisia a constatat ca prejudiciul calculat este mai mare decât consumul, ceea ce inseamna ca era intemeiata contestatia. S-a redus valoarea la 260 milioane lei vechi, fata de 400 de milioane cât stabilise comisia din Bacau. Dupa aprecierile noastre, prejudiciul nu putea fi mai mare de 150 milioane lei vechi, pentru o perioada de sase luni”, explica Bostan. Prejudiciul calculat de comisia din Iasi, spune fostul edil, a fost achitat de Dragoliv.

Fostul edil este de parere ca cele doua comisii din Bacau si Iasi ar fi trebuit sa cheme politia, pentru infractiunea de furt, nu sa faca note de constatare: “Nu pot sa-mi explic cum un contor sigilat al E.ON sa nu fie in baza de date a E.ON. Aceste contoare si sigilii au o evidenta la E.ON. O sa cerem de la E.ON sa ne spuna de unde este contorul si cine l-a montat acolo. Consider ca pe nedrept am fost retinut si arestat.” Afaceristul Stefan A. si-a recunoscut faptele si va beneficia de reducerea pedepsei cu o treime.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri