Constantin Scripat, fost prefect al judetului, a fost chemat in instanta sa dea declaratii, in calitate de martor, in dosarul de trafic de influenta in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu. Desi a precizat din start ca-si mentine declaratia data in fata procurorilor, Scripat a tinut sa faca “mici” corecturi si completari in puncte esentiale.

Mai precis, el a sustinut in instanta ca tot ce a declarat la Parchet “a fost intr-un context general” si s-a aratat extrem de afectat de faptul ca afirmatiile sale ar fi fost rastalmacite. Important de precizat este ca, pe parcursul urmaririi penale, asa cum arata procurorii DNA, Constantin Scripat a fost unul dintre martorii care au confirmat ca Berca stia cum erau obtinuti banii pentru organizatia PDL Bacau si îl cunostea pe omul de afaceri Viorel Rusu (denuntator in acest dosar).

Reamintim ca ancheta a pornit de la acuzatiile lui Viorel Rusu care sustine ca i-ar fi dat lui Berca, prin intermediul lui Banu, suma totala de 220.000 euro pentru a interveni la Guvern în vederea obtinerii finantarii necesare pentru achitarea unor lucrari facute de firma lui Rusu la scoala din Ardeoani. “Eu mi-am incheiat declaratia (de la Parchet, n.r.) cu precizarea ca «Nu cred ca dl Berca a savârsit faptele».

PUBLICITATE

Nu stiu daca reiese clar acest lucru din declaratie. Au aparut niste speculatii, si in presa, si nu inteleg de ce. Nu stiu cum a aparut scris in declaratia mea. Eu am luat declaratia si am semnat-o fara sa o mai citesc. Eu nu cred ca Berca a primit bani de la Rusu Viorel. Dar au aparut speculatii ca am tradat, ca am turnat. Cel putin asa le-am interpretat eu”, s-a plâns Constantin Scripat. Ca atare, intreaga declaratie data de Scripat in instanta merge mai mult “pe context general”, iar in “particular”, raspunsurile constante au fost “nu cred” sau “nu stiu”.

“In perioada 2010-2012, când se retine ca au fost savârsite faptele, eu am fost subprefect, apoi prefect, iar Berca era senator si, o perioada, ministru de Interne si presedintele Organizatiei PDL. Victor Diaconu, primar in Ardeoani si membru PDL, a venit in audienta si am vorbit de mai multe ori despre problemele de la scoala din Ardeoani pentru care nu avea bani alocati ca sa achite lucrarile executate si ca sa finalizeze investitia.

Constructorul facea presiuni asupra lui vizavi de decont, iar primarul m-a atentionat ca societatea a dat in judecata primaria, ca urmeaza sa-i blocheze conturile si sa intre in faliment. Eu am facut demersuri la parlamentari de Bacau, dar mi s-a parut ca s-a comis o ilegalitate in momentul in care s-a inceput o investitie fara sa fie alocate sumele necesare. Insa, am abandonat subiectul când am vazut ca nu era un caz izolat.

Firma Rustrans (a lui Viorel Rusu, n.r.) mai facuse lucrari in judet folosind aceeasi procedura. Berca si Banu i-au promis sprijin lui Diaconu, ca se va incerca o rezolvare, dar nimic concret. Nu a fost vorba de niciun demers la vreun minister. Nu cunosc daca Berca i-a promis lui Rusu ca va interveni la Guvern. Nu stiu daca intre cei doi era vreo relatie de prietenie, colaborare sau de afaceri”, a mai declarat Scripat.

“Rusu promitea infiintarea unei televiziuni locale”

E destul de greu sa lovesti in Viorel Rusu, fara sa-i atingi si pe cei care au “colaborat” bine cu el in trecut. Scripat a incercat, fara sa vada la timp pericolul, dupa care s-a potolit si a ramas “la context general”. “Se pare ca Viorel Rusu a finantat campaniile electorale ale mai multor partide. E parerea mea. Am auzit discutii… De ce spun asta? Pai, prea este el constructor peste tot, prea a câstigat multe lucrari.

Daca a finantat si PDL? Nu stiu… E posibil, dar nu stiu. Nu stiu daca Rustrans a finantat campania electorala a PDL din 2012. Inainte de campanie, am avut o intâlnire in Bucuresti la care au fost si Adrian Popescu, Banu, Berca si Rusu. Atunci Rusu promitea infiintarea unei televiziuni locale care sa sprijine PDL in campanie, dar nu s-a materializat. Nu stiu daca Rusu a cerut vreun sprijin pentru infiintarea acelui post local de televiziune”, a mai povestit Scripat.

“In legatura cu Rusu, Berca spunea, ca si mine, sa nu ne complicam. Cred ca tocmai din cauza faptului ca Rusu câstiga foarte multe lucrari, cu foarte mare usurinta, si la cele câstigate apareau mereu lucrari suplimentare, ca si la Ardeoani”
– Constantin Scripat


“Eu am spus ca este posibil, dar ca nu cred!”

Scripat a revenit, la final, la nemultumirea sa legata de audierea de la Parchet. El a lasat sa se inteleaga ca procurorii au notat ce au vrut, au omis anumite precizari importante si “au asezat gresit o fraza”. “Eu am spus ca este posibil ca Rusu sa fi dat bani unor membri din conducerea partidului de care era apropiat – Berca, Banu, Popescu sau altii. Eu am spus ca este posibil, dar ca nu cred! Ultima parte nu s-a mai consemnat”, a fost explicatia lui Scripat. El a mai declarat ca si-a citit declaratia (uitând ca la inceputul audierii a sustinut contrariul), dar ca nu i-a spus procurorului sa o corecteze.

Laurentiu Ganea a venit in apararea lui Berca

Laurentiu Eugen Ganea (fost consilier judetean din partea PDL), trimis si el in judecata intr-un dosar de evaziune fiscala, spalare de bani si constituirea unui grup infractional organizat, a dat declaratii in instanta ca martor in aparare, propus de Berca. “Il cunosc pe Berca de peste 10 ani. Am participat la mai multe intâlniri in care primarii ridicau problema finantarilor unor proiecte, dar niciodata nu au fost facute promisiuni de catre Berca. In cadrul Biroului Permanent Judetean, niciodata nu s-a avansat ideea ca Rusu Viorel va sponsoriza campania electorala. Nu stiu daca Berca i-a facut promisiuni lui Rusu sau daca a primit bani de la acesta”, a declarat Ganea.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Niște hoți !!!!
  Toți se dau “fete mari” ….Și au dat kilometrajul peste cap!!!
  Infractorii se apără intre ei…
  Niște nulități care au fost folosite de șmecheri și acum își plâng de mila…

 2. pentru d-l Costica Scripat,>>>
  Cred ca o dai Cotita ,daca una spui la inceput si acum Nu mai recunosti,;;
  Hai sa fim sinceri ,toate partidele primeau SPONSORIZARI,si astefel erau obligati sa creeze
  Facilitati pentru acesti oameni.
  Numai ca domn BERCA daca a luat Banii trebuia sa-i depuna in CONT la partid si NU sa-i
  foloseasca in scop personal,,,dar Asa faceau TOTI presedintii de partide,
  Toti au furat si acum se acopera cu N-am stiut sau N-am VAZUT..
  Problema se pune canD se mai si CONFISCA AVERILE ILICITE????!!!!

  t

 3. Scripat este la mijloc.
  Nu poate da “pe goarna” nici despre Berca nici despre Viorel Rusu pt ca este dator la ambii.
  Si daca se apuca si ei sa vorbesca despre el, iese potop !!!
  Ingrata situatie, mai ales ca isi pune in cap DNA-ul , despre care sustine ca i-a “rastalmacit” declaratia !
  Mai DNA Bacau !!! Chiar asa faci? Modifici sensul declaratiilor oamenilor prin tactica “omisiunii” ?

 4. Marturie mincinoasa in oricare dintre situatii! Daca un fost prefect si actual candidat la Primarie se prevaleaza de faptul ca nu a citit declaratia la DNA…….atunci la puscarie! Pai ce alte acte nu a mai citit si a semnat ca oficialitate a Bacaului?

 5. Dacă ați ști ce sesizări cu FAPTE GRELE DE CORUPȚIE a primit pe masă când era PREFECT și i-a trecut pe mulți din PRIMARII implicați în PDL, pentru a cotiza la partid în CAMPANIILE ELECTORALE v-ați cruci. Își permitea ,, SĂ ȚINĂ LA SERTAR ,, aceste sesizări, pentru a-i șantaja pe acei primari. Să se intereseze DNA despre acela sesizări din perioada 2011-2012 și să vadă cum refuza sa răspundă în cele 30 de zile absolut obligatorii. Abuzul în serviciu era ceva normal la Scripăț, Verificați domnilor de la DNA. Vă acuză acest ȚĂRĂNOI că ați RĂSTĂLMĂCI declarațiile. Păi asta înseamnă FALS, UZ DE FALS , ABUZ ÎN SERVICIU etc. E grav cum cel care era AGHIOTANTUL lui BERCA și BANU mai are curaj să clămpănească. Un mincinos și un demagog ordinar.

LĂSAȚI UN MESAJ