5 mai 2024
ActualitateDosar penal în cazul închiderii secțiilor de Ortopedie și Medicină Internă de...

Dosar penal în cazul închiderii secțiilor de Ortopedie și Medicină Internă de la SJU Bacău

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău anunță începerea urmăririi penale in rem în cazul băcăuanilor infectați cu COVID – 19, care, săptămâna trecută, au ajuns să fie internați în secțiile Ortopedie și Medicină Internă din cadrul Spitalului Județean. Dosarul de cercetare are în vedere săvârșirea atât a infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, cât și a falsului în declarații. În fapt, este vorba despre închiderea, pentru o perioadă de 14 zile, a celor două secții de spital, după ce s-a constatat, ulterior internării pacienților, că aceștia erau infectați cu noul coronavirus.

„Precizăm că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată dc Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției dc nevinovăție”, au arătat procurorii băcăuani.Secțiile Ortopedie și Medicină Internă de la SJU Bacău au fost închise începând cu 25.04.2020. DSP a descoperit cazuri de infecție cu Covid19 din focar extern (comunitar).

În conformitate cu adresele DSP nr. 11760 și 11762, din 25 aprilie 2020, conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bacău a dispus închiderea secțiilor de Ortopedie și Medicină Internă din cadrul spitalului, pentru o perioadă de 14 zile începând de la data sus-menționată.



Măsura a fost instituită în urma identificării unor cazuri de infecție cu virusul Covid19, la nivelul celor două secții, cazuri evidențiate de DSP atât în urma testărilor RT – PCR, cât și după realizarea de anchete epidemiologice amănunțite în rândul unor pacienți și al familiilor acestora.

Precizăm că potrivit comunicărilor DSP amintite, cazurile de infecție descoperite în cele două secții PROVIN DIN FOCAR EXTERN (FOCAR CU DEBUT ÎN COMUNITATE ÎN DATA DE 13 APRILIE 2020, cu extindere ulterioară în respectivele secții – PACIENȚI ASIMPTOMATICI CARE NU AU RECUNOSCUT, în declarațiile pe proprie răspundere, că au avut anterior contacte cu cazuri de persoane infectate cu coronavirus).

Art. 326 Falsul în declaraţii
(1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcut unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă .”

Art. 352 Zădărnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte  cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă .
(2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli,  se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani .
(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se  pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi .
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda .
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi .
(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane,  pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani  şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani  şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane,  pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani  şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte.
OUG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri