In editia din 17-19 aprilie, ziarul Desteptarea publica pe prima pagina un inedit si tulburator protest, prin semnificatia si mesajul lui, semnat de scriitorul si publicistul Doru Kalmuski, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Cunoscutul si valorosul scriitor bacauan cerea sprijinul cotidianului nostru pentru a-si face cunoscut protestul care, in esenta va avea ca finalitate (…) lansarea prin incinerare, in fata primei biblioteci publice din orasul Bacau, a ultimului meu volum Conspiratia iudaica.

Doru Kalmuski isi manifesta speranta ca gestul sau va stârni interesul parlamentarilor bacauani, a colegilor de breasla, a opiniei publice in vederea initierii unui proiect de lege care sa corecteze aceasta aberatie, dar si sa i se alature acestui radical protest. In zilele care s-au scurs de la publicarea protestului, am primit la redactie semnale de adeziune, cititorii au comentat pe site-ul Desteptarii, solidarizându-se cu scriitorul Doru Kalmuski in demersul lui.

PUBLICITATE

“Va rog sa comunicati data si ora când va avea loc acest protest. Admiratie pentru initiativa. Rusine sa le fie asa-zisilor scriitori (puscariasi) dar si celor care au votat asemenea aberatie.Voi participa la protest”, scrie un cititor. Scriitorul Doru Kalmuski a facut toate demersurile la institutiile abilitate pentru a i se aproba derularea protestului in ziua de luni, 27 aprilie, la ora 18.00, in fata cladirii unde a functionat prima biblioteca din Bacau (vizavi de Hotelul Decebal).

Am consemnat si reactia unor scriitori bacauani.

Ion Fercu, scriitor, jurnalist, eseist, membru al USR: “Este un gest radical. Doru Kalmuski a ales aceasta cale pentru a protesta impotriva legii, a statului care au ales sa recompenseze, inclusiv cu libertatea, a nonvalorii, a plagiatului, ceea ce inseamna ca ne aflam intr-o perioada de ravasire a valorilor, care trebuie sa inceteze.”

Val Manescu, poet, romancier, membru al USR: “Doru Kalmuski ma surprinde de fiecare data cu atitudinea lui de fronda, justificata de altfel, impotriva imposturii intelectuale care, din pacate, in ultima vreme, a devenit de o violenta insuportabila. Intr-adevar, faptul ca a scrie o carte a devenit un troc prin care ticalositii neamului isi spala pacatele faptuite impotriva societatii, mi se pare umilitor pentru adevaratii scriitori de spirit. Ma alatur protestului si voi participa alaturi, cred, de multi alti intelectuali bacauani.”
Vom reveni si in editiile urmatoare cu noi informatii dspre protestul scriitorului Doru Kalmuski.

DORU KALMUSKI

Debuteaza publicistic in “Luceafarul” (1968), iar debutul editorial are loc in 1974, cu romanul Epilog pentru altii (Ed. Dacia), semnat cu pseudonimul Ioana Solescu. A publicat apoi romanele Imbunatatirea funciara (Ed. Cartea Româneasca, 1984); Antonie si ceilalti (Ed. Cartea Româneasca, 1989), Fiul (Ed. Saltic Prod corn, 1993); Isus la Bucuresti (Utopia credintei) (Ed. Desteptarea, 2000), Adevaratul Eden (utopia politicii) (Ed. Diagonal. 2001); Religia minciunii (utopia ratiunii), eseul politic Atlantide Roumaine (Ed. Fabienne, Belgia); studiile Nicu Enea – Radiografia unui destin artistic (Editura Muzeului de Arta. Bacau. 1997) si Semnele apocalipsei (Ed. Saeculum, 1999), precum si volumul de proza scurta fantastica Ultimele stiri despre Gepsi (Ed. Plumb, Bacau. 1998). Prolificul si controversatul scriitor bacauan scrie si tipareste romanele Gara Milano, Spre Vest prin Nord Est (Afacerea Chardonnay),Formula supravieturii, Patru meditatii despre predestinare si recenta carte Conspiratia iudaica, care va fi, declara autorul, incinerata in fata primei biblioteci publice din Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Acest protest trebuie adresat nu numai promovarii nonvalorii in acest mod de catre STATUL ROMAN ci si in alte domenii cum ar fi invatamantul sau angajarile de personal in sistemul bugetarsi lista ar putea continua.Daca opinia publica in general dar mai ales cea din BACAU nu va lua pozitie si nu va fi solidara fata de tot ce se intamla rau si ne vom lamenta in continuare atunci ne meritam soarta.TREBUIE CA NOI POPORUL sa ne hotaram odata ce dorim pentru ca dupa cum au mers lucrurile in cei 25 de ani ALESII NEAMULUI nu au aratat ca fac parte din acest popor.VA ROG sa participam cat mai multi la aceasta actiune iar ea sa fie un inceput si pentru orasul in care traim si sa aratam ca in deciziile pe care le iau cei ce ne conduc trecator sa tina cont de ce vrem noi nu de ce vor ei .VOI PARTICIPA.

LĂSAȚI UN MESAJ