Deoarece Primaria Bacau nu a fost de acord cu forma protestului scriitorului Doru Kalmuski, lansarea prin incinerare a ultimului sau volum Conspiratia iudaica, cunoscutul scriitor bacauan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a 17 volume de proza, a gasit o alta forma de protest, pe care si l-a manifestat in Piata Tricolorului: rastignirea volumelor pe o cruce, pe care a scris REQUIEM pentru literatura româna.

Ne-am fi asteptat ca alaturi de Doru Kalmuski sa participe toata floarea intelectualitatii bacauane, in primul rând scriitori, poeti, membri ai USR, profesori, de ce nu elevi si studenti.

Din pacate, au fost prezenti putini, jenant de putini oameni, la ineditul si radicalul protest.

Au vorbit, in piata publica, despre natura protestului si argumentele lui, prof. dr. Ioan Mitrea, scriitorul Petre Isachi, profesorii Liviu Chiscop si Cornelia Ichim Pompiliu.

“Aceasta impostura a scriitorilor puscariasi nu face decât sa ma duca la gândul ca este o conspiratie impotriva literaturii române. Este o multiplicare a agramatilor, a celor care nu au nimic de spus. Avem o cultura mica, daca si pe aceasta o distrugem, ii punem cruce, asa cum vedeti aici, chiar in fata Prefecturii. Pentru a lamuri lucrurile, titlul cartii nu are nicio legatura cu acest protest, el este impotriva valului de impostura din literatura româna. Multumesc celor care au venit, le multumesc mult”, a spus Doru Kalmuski.

La rândul sau, prof. Ioan Mitrea a declarat: “Noi nu protestam impotriva cuiva anume, protestam impotriva felului in care este apreciata munca, creatia literara, stiintifica in România. Aceste legi anapoda, prin care un detinut, nu dam nume, semenaza carti scrise de altii, si i se reduce pedeapsa, trebuie urgent anulate, nu-i posibil asa ceva intr-un stat modern, european.

“Este un protest pe care il gândeste toata lumea, si totusi, nu se reactioneaza. Este o revolta impotriva confuziei de valori, s-a pierdut orice reper axiologic si exista aici un mod subversiv de boicotare a unei institutii, cum este USR”, a spus si Petre Isachi, in fata crucii pe care erau batute in cuie volumele din editia Conspiratia iudaica, semnata de Doru Kalmuski.

Vom reveni cu alte declaratii ale participantilor la protest, in editiile viitoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Mă așteptam ca intelectualitatea băcăoană să participe la acest protest, dar s-a comportat regretabil, ca majoritatea intelectualității române: indiferentă, reținută și neparticipantă la rezolvarea problemelor din România.Sper ca manifestarea publică a domnului Doru Kalmuski să fie înteleasă și să aibă ecou în conștiința celor care sunt chemați să contribuie la binele României.

LĂSAȚI UN MESAJ