Un europarlamentar a cerut un control, un audit la Patriarhia Ortodoxa Româna din partea Curtii de Conturi, sa vada, sa stie poporul cum au fost si cum sunt cheltuiti banii publici, banii dati de Guvern pentru Biserica, ca-i vorba de salarii sau de investitii, pentru intretinere sau cheltuieli curente. Omul a zis nu a dat cu parul si nu inteleg de ce s-a ofuscat, repede si degraba varsatoriu de nervi, purtatorul de cuvânt al Intâi Statatorului, prea cucernicul Constantin Stoica.

Este a doua iesire din patrafir in ultima luna a celui ce soarbe cuvintele PF Daniel, ocazii de a afurisi pe oricine indrazneste sa pronunte cuvintele biserica, preot si bani. Fara legatura cu subiectele aflate in discutie, dl Stoica tine sa precieze ca Franta si Germania aloca bani pentru culte. Treaba lor, cum treaba noastra este sa stim ce s-a facut cu banii dati de statul român pentru culte si in mod special pentru Biserica Ortodoxa, ca n-au fost putini in ultimii 23 de ani.

Nu? Ca s-au ridicat 2000 sau 4000 de biserici in ultimul sfert de secol nu-i foarte important (numarul, vreau sa zic), important este ca BOR are, din punct de vedere financiar, acelasi statut ca orice PF (presoana fizica nefericita!), SRL sau SA. In subtext, se insinueaza ca, in România, cultele primesc doar 0,2 din buget si 0,02 din PIB, iar acesti bani se duc pe salarii. De unde investitii?

PUBLICITATE

Asa-i, de unde investitii!, ele, investitiile, au cazut pe capul enoriasilor, ei construiesc biserici, capele, monumente, praznicare, manastiri, clopotnite, ei dau bani pentru odajdii scumpe, pentru mobilarea lacaselor de cult.

Si iar nu inteleg de ce s-a suparat Constantin Stoica, deoarece Sebastian Bodu, ca el baga intriga, nu a intrebat si nu a pus in discutie banii, miliardele de lei gestionati de preoti, acumulati de la diferite servicii prestate: nasteri, inmormântari, cununii, botezuri, sfintiri, mai nou si masinile au primit binecuvântarea PF Parinte, pomeni, multe pomeni, de trei zile, de sapte zile, de 30, 60, 365, doi ani, trei ani, sapte ani si mai multi, parastase, Sfâtul Maslu, Stâlpii, priveghiurile, panacidele, pomelnicile, impartasiri, marturisiri, vizite la domiciliii (Boboteaza, de Craciun, de Paste), sa mai punem canoanele, slujbele de dezlegare, pentru ploaie etc. Ma iertati, parinte, dar nu le stiu pe toate. Plateste vreun parintel impozite pe acesti bani?

Nu, parinte Stoica, nu plateste. Stiu enoriasii “mercurialele”? BBC a zis doar ca tara si poporul geme, iar BOR, slujitorii ei, prefera luxul. Atât. Cu ce a gresit? Si atunci, de ce sunteti suparat, de ce cântati fals, ca va vede si aude Bunul Dumnezeu. BOR nu-i chiar Vaticanul, adica nu-i stat in stat, cu toate ca exemplul Sf. Papa ar trebui urmat si de clericii nostri: cumpatare, Cumpatare in toate si Smerenie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ