Vestea a cazut ca un fulger pe cerul senin: Nicolaie Alexa, fostul mare portar al Bacaului a decedat miercuri seara, la doar 53 de ani!

Nicu Alexa si-a gasit sfirsitul acolo unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii: pe terenul de joc. Alexa juca o partida de tenis cu piciorul in sala de sport a unui liceu bacauan, cind a cazut la pamint, rapus, cel mai probabil, de un infarct.

Interventiile de resuscitare s-au dovedit zadarnice, astfel incit tragedia nu a putut fi evitata. Cu o cariera de fotbalist prodigioasa in spate ( a “crescut” la Luceafarul Bucuresti si a fost slefuit de Mircea Lucescu la Corvinul Hunedoara inainte de a evolua, printre altele, la CSM Suceava, Inter Sibiu si Selena Bacau), Alexa indeplinea in ultima vreme functia de observator FRF.

“Am avut o cariera destul de lunga, retragindu-ma din fotbal la 36 de ani, dupa ce am activat in toate diviziile. Totodata, am avut satisfactia de a juca in cupele europene si de a cocheta cu loturile nationale de juniori si tineret. Faptul ca am lucrat cu Mircea Lucescu la Corvinul, alaturi de Marian Ionita, Rednic, Andone, Klein sau Gabor a fost o etapa foarte importanta in formarea mea.

Promovarea in A cu CSM Suceava si anii petrecuti in poarta Bacaului au fost alte momente frumoase pe care le-am trait ca fotbalist”, declara, cu ani in urma, pentru “Desteptarea”, Nicu Alexa, care ne-a impartasit si unul din marile regrete fotbalistice:

“Finala de Cupa a Rominiei pierduta contra Universitatii Craiova, in 1991. Atunci nu ne-a invins Craiova, ci arbitrul Craciunescu. Eu am fost eliminat pe final, ca sa fie tacimul complet”. Pe linga cariera sa demna de tot respectul si cunostintele sale fotbalistice, Nicolaie Alexa era recunoscut si pentru umorul sau bogat. Si, pentru ca a fost un om vesel, mereu cu o vorba de duh pe buze, va vom relata una din glumele sale, facute numai departe de aceasta vara. La testarile pentru arbitri, Nicu Alexa, in calitate de observator, l-a intrebat pe un tinar aspirant:

“Pustiule, tu ai jucat fotbal?”. “Da, nea’ Nicu, la juniori”, a venit raspunsul. “Ei bine, dragul meu, pun pariu ca nu-mi dai gol de la 11 metri, asa cum sunt eu, usor supraponderal si imbracat in haine de strada. Ce zici, facem tirgul?”, l-a iscodit cel care a aparat buturile Selenei Bacau in “dubla” de cosmar cu Werder Bremen. “Sa incercam, nea’ Nicu! Eu zic ca un gol tot o sa-ti dau”, s-a incumetat arbitrul. In acel moment, Nicolaie Alexa a luat mingea, a pus-o la punctul la 11 metri si, dupa ce a traversat intreg terenul de joc, s-a postat in poarta din celalalt capat al gazonului: “Gata, tinere, eu sunt pregatit”.

Vestea mortii sale ne-a luat, in schimb, pe nepregatite pe noi toti, cei care l-am cunoscut pe Nicu Alexa. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Alte articole