20 aprilie 2024
SportDoi băcăuani vor să schimbe lumea luptelor

Doi băcăuani vor să schimbe lumea luptelor

Antrenorul Ion Șarban a elaborat un nou regulament menit să dinamizeze luptele greco-romane. Reprizele devin în număr de cinci, nu durează mai mult de un minut și sunt prefațate de clinciuri. Învingătorul este desemnat în baza reprizelor câștigate (trei din cinci) și nu a punctelor acumulate. Împreună cu directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST), profesorul universitar doctor Radu Ababei, Ion Șarban a început demersurile pentru ca modificările de regulament să intre în sfera de interes a Federației Internaționale.

Când, nu dacă

Luptă pentru a schimba lumea luptelor. Și au toate șansele să o facă. Pentru că dispun de argumente solide. „De fapt, problema nu este dacă se va modifica regulamentul. Asta cu siguranță se va întâmpla! Ideea e când anume va avea loc schimbarea. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, spun la unison directorul SCM Bacău, antrenorul de lupte greco-romane Ion Șarban, și directorul DJST Bacău, profesorul universitar doctor Radu Ababei.

Cei doi vorbesc aceeași limbă. Una în care jumătățile de măsură nu-și (mai) au locul: luptele se schimbă sau mor. Iar noul regulament elaborat de Șarban și perfecționat ulterior, „la patru mâini”, împreună cu Ababei în baza proiectului „Luptele – un deziderat pentru tehnică și spectaculozitate”, este menit să salveze acest sport. Altă dinamică a confruntării, alți timpi fiziologici, un alt număr de reprize și o altă modalitate de a desemna învingătorul: iată doar câteva dintre elementele propuse de cei doi. Elemente care au deja un feed-back pozitiv din partea specialiștilor (amintim doar de profesorul universitar doctor Miran Kondric, de la Universitatea din Ljubljana), ceea ce presupune o spirală revoluționară pozitivă la nivelul Federației Române de Lupte și, mai departe, a Federației Internaționale de profil.



Fără anti-luptă

Ion Șarban a conceput noul regulament plecând de la ideea că, „până acum, lumea luptelor nu prea a reușit să «exporte» frumusețea acestui sport”. Mai exact: „De multe ori, iubitorii luptelor resimt ca o frustrare faptul că un sport atât de complex, atât de tehnic nu reușește să facă spectacol, adică să scoată în evidență tehnica de care dispune”. Contra-exemple: „Sporturi cu un conținut tehnic redus precum sumo sau, și mai concludent, wrestling-ul regizat reușesc să umple mari arene sportive”.

În plus, tacticizarea excesivă riscă să sufoce spectacolul, favorizând anti-lupta. Soluția? Nu e nouă: schimbarea regulamentului. Dar, spre deosebire de vechile modificări („care au adus, o perioadă, aprecieri pozitive, dar de care, după un timp, publicul s-a plictisit, dorindu-și mai mult”), noul sistem are ca țintă „implicarea luptătorilor direct în situații din care nu se poate ieși decât prin acțiune și pregătirea lor pentru o gamă mai mare de procedee”. În plus, s-ar menține suspansul până la final. „În concluzie”, spune Nelu Șarban, „propunem ceva care să conțină toate ingredientele: rebur, clinci, luptă liberă etc”.

Prize și reprize

Revoluția operează încă din startul luptei. Astfel, Șarban și Ababei vin cu ideea ca fiecare repriză să fie precedată de un clinci. Sau, mai precis, de o priză, cu precizarea că timpul rezervat acestui intro  să fie cât mai scurt. Asta ar dinamiza rezultatul și, implicit lupta, încă dinaintea reprizei propriu-zise. Practic, clinciul ca prolog al reprizei pune luptătorul ori în situația de a începe repriza conducând la puncte, ori în situația de a fi condus, ceea ce-l obligă să forțeze pentru a recupera handicapul.

„Se începe cu un dezechilibru care stimulează spectacolul”, explică antrenorul Șarban, care consideră că prizele pot fi stabilite în baza unui sistem aleatoriu, pentru a evita monotonia și previzibilul. Mai departe: se optează pentru un număr de cinci reprize, fiecare cu durata de un minut. Punctele nu se acumulează de la o repriză la alta, victoria fiind decisă în baza numărului de reprize câștigate: trei din cinci. În felul acesta, nimic nu este pierdut; condus cu 0-2 la reprize („minute”, cum le denumesc Șarban și Ababei), luptătorul poate reveni pe tabela de scor, indiferent cu ce punctaj a pierdut cele două reprize/ minute. Tușul continuă să facă diferența, la fel ca și superioritatea tehnică, însă fiecare acțiune va fi urmată de o pauză de 7 secunde pentru reacumularea de energie și eliminarea spațiilor de sufocare.

Workshop la Bacău

Noul regulament nu se limitează doar la modificările de mai sus. Și, lucru admis de Ion Șarban și Radu Ababei, el este perfectibil. Ideile principale rămân, iar ele constituie baza revoluționării luptelor.

Aveam nevoie de un plan de pregătire pentru o conferință, iar Neluțu Șarban mi l-a pus la dispoziție. Odată cu el, mi-a prezentat și acest nou regulament, care m-a cucerit de la bun început. Am dezvoltat un program pentru a-l impune în atenția generală, iar «botezul», ca să-l numesc așa, a fost la o Conferință Internațională pe teme sportive derulată în februarie, la Brașov. A captat imediat atenția, atrăgând aprecieri pozitive”, relatează prof. univ. dr. Radu Ababei, director DJST Bacău.

În primăvară, în Bacău, urma să aibă loc o întâlnire cu staff-ul și antrenorii federali pentru dezbaterea acestui regulament, însă pandemia COVID-19 a sistat totul.

S-a sistat deocamdată. Noi, însă, continuăm să mergem pe drumul nostru. Workshop-ul care nu s-a putut desfășura în primăvară va avea loc în această vară, tot la Bacău. Iar următorul pas este ca, prin intermediul Federației Române de Lupte, să atragem atenția Federației Internaționale”, punctează Ion Șarban, directorul SCM Bacău, antrenor de lupte greco-romane.

Lupta continuă. În beneficiul luptelor!

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri