La Kiruna, Suedia, o echipa de studenti români, LOW Gravity Team,, din care au facut parte si bacauanii Laura Manoliu si Ioan Ciobanu – laureati ai Premiilor Desteptarea – au scris o fila de istorie in domeniul cercetarii stintifice mondiale, dupa ce au lansat cu succes racheta REXUS 15/16, care a ,,gazduit” un experiment inedit: topirea cu dioda laser de 25 de wati a unor placute, aliaje de titanium cu aluminiu. Experimentul, o reusita aplaudata de mediile stiintifice internationale, a studiat topirea si lipirea acestor aliaje in conditii de miligravitatie oferite de racheta care a zburat la o mare altitudine.

S-o ascultam pe Laura Manoliu: ,,A fost o experienta unica, de neuitat! Aproape doi ani de munca, mii de ore de cercetare, testare, creare, documentare, totul finalizat cu success operational: laser functional normal, servo motor functional normal, camera care a inregistrat pe tot timpul zborului experimental.

Suntem mândri de faptul ca am reusit sa transmitem pe Pamânt, in tot timpul zborului, ca racheta a ajuns la peste 80 de km altitudine, una dintre cele mai mari atinse vreodata de astfel de rachete, ca am construit un experiment robust, care a rezistat la acceleratii de douazeci de ori mai mari decât acceleratia gravitationala normala din timpul lansarii, la socuri si conditii dificile de zbor. Suntem singura echipa din România care a participat vreodata cu succes in programul Rexus. Racheta, care a cântarit 600 de kg, a avut 6 m lungime. Va urma o perioada lunga si interesanta de analiza a rezultatelor obtinute”.

PUBLICITATE

Proiectul a fost realizat dupa ce echipa a fost distinsa cu premiul Hans von Muldau Team Award for the Best Team Project, la Congresul International al Astronauticii de la Beijing, câstigând si concursul organizat de European Space Agency.

Siglele trustului Desteptarea si ale sponsorului ,,Mere de Itesti” au fost inscriptionate mereu pe tricourile si materialele LOW Gravity Team. Alte elemente din istoria acestui success puteti afla accesând Overview of the entire REXUS 16 launch operations, Mission accomplished for REXUS 15 & 16 student experiments, DLR Portal –Nachrichten–REXUS–Kampagne des DLR: Studenten forschen mit Sonden und Minisatelliten.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ