– taranii se plâng ca sunt suprataxati de autoritati – in comuna Dofteana, fermierul plateste dublu fata de producatorii din restul judetului

De anul trecut, orice fermier care vrea sa vina la piata cu produsele din propria gospodarie are nevoie de un atestat de producator. Documentul nu face decât sa inlocuiasca vechiul certificat de producator. Din pacate, odata cu noile reglementari, nu au disparut si problemele taranilor, unele generate chiar de autoritati.

Bunaoara, Nicolae Florin Chitigoi, de 38 de ani, un fermier din zona Dofteana, se plânge ca primaria l-a suprataxat la eliberarea atestatului de producator. „Am 11 vaci de lapte si, ca sa-mi pot vinde marfa la Onesti, in piata, unde am o taraba, mi-au cerut 160 de lei pentru atestatul de producator. Stiam, de anul trecut, ca taxa e de 80 de lei, dar, nah, am zis ca poate s-a mai scumpit, intre timp. M-am interesat si la producatori din alte primarii si mi-au zis ca la ei e tot 80. Ba, in alte parti e si mai ieftin”, ne-a spus Florin Chitigoi, la telefonul redactiei.

PUBLICITATE

Decizia Consiliului Local

Am incercat sa lamurim lucrurile la primarul comunei Dofteana care, initial, chiar el parea confuzat de situatie, amestecând notiunile de atestat de producator, certificat de producator si cel de carnet de comercializare.

„Atestatul de producator este una, certificatul de producator este alta. Sunt doua lucruri diferite. Unul dovedeste ca fermierul este producator, deci detine animale, culturi etc, iar celalalt ce cantitati de produse obtine”, spune Ion Bujor, primarul localitatii Dofteana. Abia ulterior, dupa ce se consulta cu angajatii de specialitate din primarie, edilul revine cu rectificarea cuvenita, facând oarecum diferentele lingvistice si semantice dintre termeni.

Cert este ca, potrivit legii fiscale (L. 275/2015) , la art. 475, alin. 2 „taxele pentru eliberarea atestatului de producator, respectiv pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol se stabilesc de catre consiliile locale si sunt de pâna la 80 lei, inclusiv”. Se pare ca la Dofteana lucrurile au cam luat-o, oarecum, razna, in privinta taxelor locale.

„Sunt doua documente diferite, respectiv atestatul de producator si carnetul de comercializare. Pentru fiecare se plateste câte 80 de lei. Este decizia nr. 148 luata de Consiliul Local in data de 27 noiembrie 2015”, ne spune Ana Tiflea, inspector la registrul Agricol Dofteana. Lucru, de altfel, verificat si de noi in documentele primariei din Doftana care releva acest fapt.

Ce spune legea

Astfel, conform art. 14, alin. 2 si 3 din hotarârea 148 emisa in 27 noiembrie 2015 de CL Dofteana, „taxa pentru eliberarea de atestat de producator este de 80 de lei”, iar „taxa pentru eliberarea carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol este de 80 de lei”.

„E cam mult. Normal, se plateste o singura suma pentru ambele documente care, de altfel, vin impreuna: atestatul de producator si carnetul de comercializare. Peste tot, pe unde am mers sa intocmim avize consultative in vederea eliberarii atestatelor, suma maxima era de 80 de lei. Acum, consiliile locale stabilesc ce si cum”, spune Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau.

Ca titlu de comparatie, la Tg. Trotus, de exemplu, taxa pentru eliberarea de atestat si carnet de comercializare este de…25 de lei, din care 4 lei costa atestatul, 12 lei carnetul si 9 lei sunt cheltuielile de deplasare in teren.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ