Consilierilor locali nu prea le place să-și prezinte activitatea

Consilierii municipali băcăuani sunt tari la vorba dar muți când e vorba să-și pună pe hârtie realizările. Așa că, dacă ședințele de consiliu s-au purtat într-o atmosfera tensionată în ultimul an, cu dese vociferări, certuri și monoloage, când este vorba despre rapoartele de activitate, consilierii sunt muți ca niște pești.

Până la această dată doar cinci din cei 23 de consilieri locali și-au depus rapoartele de activitate pe anul trecut, între aceștia figurând și Elena Cosma, care nici nu mai face parte din Consiliu, demisionând pentru a prelua un mandat la Consiliul Județean.

Ceilalți patru consilieri care au depus rapoarte de activitate sunt Mihaela Ciocodei, Doina Dragomir, Gheorghe Dănilă și Gabriel Stan. Conform legii, raportul de activitate pentru anul trecut trebuia depus până la data de 31 decembrie 2017, dar, spune secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, în Bacău s-a dat ca reper primul trimestru astfel încât consilierii ar mai avea termen pâna pe 31 martie.

Ce au scris consilierii în raport?

Raportul de activitate al consilierei Mihaela Ciocodei (PSD) are două pagini și în el scrie că în 2017 a participat la toate ședințele și la toate întrunirile comisiei pentru cultură din care face parte. A inițiat un proiect de hotărâre și s-a întâlnit cu grupuri de cetățeni pentru a discuta problemele orașului.

Întâlniri cu cetățenii spune că a avut și Elena Cosma (PSRo), care mai spune că a participat la toate ședințele consiliilor de administrație ale unităților de învățământ din care a făcut parte.

Gheorghe Dănilă (PSD) spune că a luat cuvântul în ședințe ori de câte ori a constatat că punctul sau de vedere este necesar și oportun. El a mai participat și la audiențele organizate la sediul Primăriei, s-a prezentat la ședințele cu cetățenii din cartiere și a participat la o serie de acțiuni cu caracter civic, comunitar, cultural și educativ.

Gabriel Stan (PSD) este inițiatorul a opt proiecte de hotărâre care au fost aprobate. Unele se referă la recompensarea elevilor, acordarea de ajutoare financiare elevilor cu burse de studiu oferite de alte state, înfrățiri între Bacău și alte orașe, schimburi de experiență.

Pe lângă ședințele de consiliu sau cele ale comisiei din care face parte, Doina Dragomir a participat, după cum spune în raport “la un număr însemnat de manifestări și evenimente cu caracter social, cultural, educativ, comemorativ” din Bacău.

Sancțiuni inutile

Din cei 23 de consilieri, cât numără legislativul local, doar 13 au depus raportul de activitate pe anul 2016. Cum în 2016 au fost alegeri, trebuiau să depună rapoarte de activitate și aleșii care au format Consiliul care și-a încetat activitatea în acel an, însă un singur consilier – Laurențiu Diaconu Novac – a făcut-o.

Cel puțin acestea sunt informațiile publicate pe site-ul municipalității. Pe 2015 figurează cu rapoarte depuse doar trei consilieri.

Oficial, nu există sancțiuni pentru nedepunerea acestor rapoarte, însă, există voci care susțin că acest lucru ar fi echivalent cu neîndeplinirea atribuțiunilor de ales local. Astfel, OG 35/2002 pentru aprobarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a consiliilor locale prevede că “Încălcarea de către consilieri a obligaţiilor ce le revin în exercitarea mandatului constituie abatere şi se sancţionează potrivit prevederilor legii statutului aleşilor locali”.

Sancțiunile merg de la avertisment până la retragerea indemnizației de ședința.

Alte articole