4 mai 2024
ActualitateDNA-ul pădurilor a fost declarat neconstituțional

DNA-ul pădurilor a fost declarat neconstituțional

Curtea Constituțională a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Guvern și de președintele României și a constatat că este neconstituțională Legea pentru organizarea și funcționarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (supranumit și DNA-ul pădurilor). Și Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, a solicitat încă din luna august președintelui Klaus Iohannis și Avocatului Poporului „să stopeze un nou tun pe seama pădurilor statului”. Proiectul de Lege viza deblocarea restituirii de terenuri către foștii proprietari.

Sindicatele spun că Legea privind „DNA-ul pădurilor” a consumat din bugetul de stat peste 300 de milioane de lei anual. „De ce nu poate DNA-ul real să investigheze infracțiunile de mediu? – se întreabă Silviu Geană. De ce trebuie cetățeanul român să mai plătească o instituție absolut inutilă, care să facă ce? Avem ministere, gărzi de mediu, gărzi forestiere, poliția națională, poliții locale, ANAF, parchete la fiecare instanță de judecată, avem autocontrolul (care ar trebui să și funcționeze) la nivelul instituțiilor care administrează fondul forestier, avem ONG-uri și activiști de mediu «patrioți până la moarte», deși pădurari omorâți am văzut destui, dar activiști de mediu, încă nu!”.

În motivarea Curții Constituționale se arată că prin legiferarea acestui proiect de lege Statul Român va pierde cel puțin 142.722 ha de terenuri forestiere, circa 5% din pădurile pe care încă le mai deține, cu o pierdere de circa 2,6 miliarde de euro raportată doar la valoarea lemnului de pe această suprafață. Prin retrocedare – mai spun sindicaliștii – vor fi desființate cel puțin 20 de ocoale silvice de stat și vor fi disponibilizați circa 1.000 de salariați.



”Dar, cu siguranță suprafața care va fi smulsă din patrimoniul public al statului va fi mult mai mare odată deschisă Cutia Pandorei prin această lege, iar efectele asupra administrației pădurilor statului vor fi semnificative (după unele evaluări, suprafața afectată poate depăși chiar un milion de hectare)”, a conchis Silviu Geană.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri