Răzvan Bibire

Când am auzit că locul lui Daniel Craig în James Bond va fi luat de o negresă m-am decis instant să nu merg vreodată la acest film. Și nu pentru că sunt misogin, ci pentru că unele povești pur și simplu nu pot fi spuse altfel. Să ne imaginăm doar că în rolul Larei Croft din Tomb Raider ar fi fost pus Arnold Schwarzenegger, că rolul lui Rambo ar fi fost jucat de un tocilar, tare-n calcul diferențial iar pe Leeloo din Al Cincilea Element ar fi jucat-o de Xena, printesa războinică! Este o boală care a cuprins umanitatea și care se întinde pe tot mapamondul.

Acum câțiva ani citeam despre părinții unui elev de culoare care au dat în judecată școala pentru că această nu l-a acceptat pe micuț în rolul lui George Washington la o piesă de teatru. Între timp, lucrurile s-au precipitat, acum câteva săptămâni în SUA izbucnind un scandal imens după ce, la un festival, participanții albi au trebuit să plătească bilete mai scumpe decât negrii. Motivul?! Banal: albii trebuie să fie pedepsiți pentru privilegiul de a se fi născut albi.

Obsesia pentru discriminare pozitivă, pentru compensarea apartenenței la minorități reale sau inventate, corectitudinea politică absolut imbecilă care se propagă prin instrumentele de propagandă ajung să te copleșească.

Am ajuns să abandonez serial după serial pe NETFLIX pentru că, pur și simplu, nu mai vreau să înghit toate porcăriile băgate pe gât. Că imigranții sunt buni și că aceia care se împotrivesc lor sunt răi, că e recomandat să ai experiențe homosexuale, ba chiar, de ce nu?!, chiar obligatoriu dacă vrei să fii cool, că azi poți să fii băiețel, mâine poți să fii fetiță fără nici o problema, doar tu îți alegi genul și, mai ales, că e obligatoriu ca toată lumea să accepte această traznaie și nu doar să accepte, să se interzică orice discuție pe temă, inclusiv pe bază de dovezi științifice.

Pentru că, vedeți, cam așa se construiește o realitate paralelă: dai drumul la idei și, în același timp, interzici orice critică a lor, îi pedepsești pe cei care au dubii și încurajezi orice escaladă, cât de nebunească ar fi, dacă îți sprijină teoria. În tot acest vacarm de idei, nimeni nu se mai întreabă de ce, cui folosește babilonia. Toată lumea este preocupată ori să-și apere ideile și libertatea rămasă, ori să-și impună valorile și să elimine adversarii. Și nimeni nu se mai întreabă cum și de ce 1% din populație deține 99% din avuția mondială.