29 martie 2024
ActualitateDispute pe "Legea Voluntariatului"

Dispute pe “Legea Voluntariatului”

Noua Lege a Voluntariatului, care se afla in faza de proiect si este dezbatura de societatea civila si reprezentantii Ministerului Tineretului si Sportului va ajunge, curând, in Parlament. Principalele modificari ale Legii 195/2001vizeaza obligativitatea contractului de voluntariat si recunoasterea acestuia ca experienta profesionala.

Federatia care Sprijina Dezvoltarea Voluntariatului in România – VOLUM, afiliata Centrului European de Voluntariat, a sesizat, insa, ca si autoritatile, si unii alesi fac confuzie intre voluntariat, stagiul de practica si internshipul, acestea fiind activitati diferite. VOLUM atrage atentia celor care sunt implicati in dezbatere si fac propuneri de modificari legislative, sa analizeze atent si sa diferentieze corect aplicarea celor 3 concepte. “Recomandam, de asemenea, dialogul constant cu societatea civila, tinerii si angajatorii, precum si analiza contextului european si a exemplelor de buna practica din alte state membre UE pentru ca cele 3 concepte sa fie definite si aplicate corect”, arata Anca Nastase, director al Federatiei VOLUM.

Voluntariatul este o activitate desfasurata exclusiv de organizatii fara scop patrimonial si lucrativ. Voluntariatul se refera la activitati exclusiv de interes public si comunitar cum sunt serviciile sociale, protectia drepturilor omului, educatie, sanatate, sport, protectia mediului etc. Activitatea de voluntariat nu e remunerata, se desfasoara din proprie initiativa si este reglemementa printr-un contract de voluntariat.



Stagiul de practica (practica) este obligatoriu pentru studenti. Potrivit legii, acesta presupune desfasurarea de activitati pentru consolidarea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor in concordanta cu specializarea. Practica se desfasoara in baza unui contract intre institutia de invatamânt si societatea comerciala. Durata practicii e cuprinsa in planul de invatamânt, iar practicantul poate fi angajat de catre firma pe baza unui contract de munca pe perioada determinata.

Internshipul reprezinta una din cele mai folosite practici prin care absolventii sunt introdusi pe piata muncii. Conceptul s-a dezvoltat in România odata cu cel de companie multinationala. Exista numeroase programe locale sau nationale de internship pentru tinerii care si-au incheiat studiile si nu au experienta pe piata muncii. Decizia de a-i remunera sau nu ramâne la alegerea angajatorului.

“Spre deosebire de stagiile de practica si internship, care se desfasoara institutionalizat, fie ca vorbim de Codul Muncii sau Legea Educatiei Nationale, voluntariatul se desfasoara in cadrul ONG-urilor, din proprie initiativa si in folosul unei cauze sociale. Prin urmare, voluntariatul nu poate fi institutionalizat si nu sustinem centralizarea institutionala a miscarii de voluntariat din România, practica ce nu se regaseste in niciun stat al UE” – spune Anca Nastase, director executiv al Federatiei VOLUM.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri