10 mai 2024
ActualitateDisputa pentru cimitirul de la Valea Uzului poate ascunde interese economice

Disputa pentru cimitirul de la Valea Uzului poate ascunde interese economice

Primul Război Mondial nu s-a terminat. În centrul României extremismul și interese financiare au transformat un cimitir într-un câmp de luptă. Peste soldații de toate neamurile sfârtecați în 1916 și îngropați aici – români, maghiari, ruși, austrieci, italieni sau sârbi – zboară hotărâri de instanță și decizii de primar. Terenul cimitirului și împrejurimile, câteva mii de hectare, sunt un „no man’s land”. Nici măcar autoritățile nu au habar în ce județ se află, scrie Jurnalul.

Decizia oficială de demolare a celor 50 de cruci ale românilor din Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a fost luată de Curtea de Apel Bacău, care a stabilit că acestea au fost amplasate ilegal și trebuie îndepărtate. În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus cimitirul eroilor din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, apoi, în aprilie, a înființat acolo o parcelă românească. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin din Harghita, iar comunitatea de aici îl considera un cimitir militar maghiar.

Potrivit documentelor obținute de Jurnalul, nici cei din Harghita și nici cei din Bacău nu au avut niciun aviz de construcție de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Pământul pe care se află cimitirul este obiect de dispută în instanță încă din anul 2020, când s-a început procesul pentru stabilirea graniței dintre cele două unități administrative – comuna Sânmartin, Harghita și orașul Dărmănești, Bacău.



În plus, lângă cimitir, mai multe proprietăți au fost ridicate proaspăt și aparțin unei societăți composesorale din Sânmartin, care plătește taxele la Dărmănești. Primarul de Sânmartin susține că nu știe al cui este terenul de aici, dar spune că movilele pe care sunt puse crucile românilor și maghiarilor sunt ale lor.

Cimitirul de la Valea Uzului conține rămășițe ale ostașilor români din „27 Infanterie” și „4 Vânători”, dar și ale maghiarilor, germanilor, austriecilor, rușilor și câțiva sârbi. Ultimul act înregistrat cu privire la apartenența celor înhumați datează din 25 iunie 1988 și aparține Ministerului Apărării Naționale.

„Lupta și data la care au căzut: 1916”, se mai menționează în actul oficial al ministerului care cuprinde și numărul străinilor înmormântați aici: 794 de soldați unguri, 108 germani, 4 ostași ruși, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni, alți 242 nefiind identificați. Sub semnătura comandantului Centrului Militar Județean Harghita, fișa de evidență arată că cimitirul are o suprafață de 8.000 de metri pătrați și că este „sub îngrijirea permanentă a Consiliului Popular Comunal Sânmartin”. Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale arată în fișa de evidență din1988 faptul că „starea de conservare a cimitirului este nesatisfăcătoare, la fel și starea de întreținere a acestuia”. Ca ultim punct se arată că deținătorul terenului pe care se află amplasat cimitirul este… Ocolul Silvic Dărmănești, Bacău!

Decizia Curții de Apel Bacău pare să fi șters armistițiul care căzuse peste zonă și există posibilitatea ca demolarea crucilor să împiedice liniștea și pacea în această regiune încărcată de istorie și tensiuni interetnice.

Citiți articolul integral.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri