19 aprilie 2024
ActualitateDisperare si birocratie: Bolnavii de cancer vor cobaltoterapie la ei in judet

Disperare si birocratie: Bolnavii de cancer vor cobaltoterapie la ei in judet

Pacientii diagnosticati cu cancer si rudele lor asteapta cu nerabdare ca proiectul de redeschidere a compartimentului de cobaltoterapie din Spitalul Judetean de Urgenta sa se materializeze. In urma cu o luna, raportul privind concesionarea acestui obiectiv a fost aprobat de consilierii judeteni. Conducerea SJU estimeaza ca licitatia ar putea avea loc pe la sfârstul lui august. Pacientii nu sunt incurajati sa-si faca mari sperante, fiind data drept exemplu investitia de la Iasi, la care se „lucreaza” de 7 ani.

„Am citit in presa ca luna trecuta consilierii judeteni au aprobat concesionarea sectiei de cobaltoterapie catre un investitor privat. A trecut o luna si am incercat sa aflu in ce stadiu se mai afla lucrurile. Am sunat la Spitalul Judetean de Urgenta ca sa ma interesez, iar de la secretariat cineva mi-a spus ca se lucreaza la documentatie. Dupa o luna inca se lucreaza? Oare se gândeste cineva cât de cumplita este aceasta boala?” Sunt cuvintele spuse cu indignare de fiica unei bolnave din Podu Turcului. Aceasta este in tratament cu citostatice la Spitalul Onesti, dar din august ar trebui sa inceapa radioterapia. „Am sunat la Iasi, la Cluj, la Galati. Nicaieri nu am putut sa-mi programez mama. Este cumplit sa nu avem posibilitatea efectuarii tratamentului in Bacau.”

Termene lungi

Dan Stoica, managerul SJU Bacau, spune ca dupa aprobarea de catre consilierii judeteni a raportului privind modernizarea buncarului de iradiere din SJU a inceput pregatirea documentatiei care va fi trimisa la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP). „Sunt vreo cinci documente si trebuie multa atentie. Nu putem propune o procedura care sa nu fie exacta, fiindca o respinge ANRMAP. Cred ca pe 3 mai o trimitem. Apoi urmeaza termenul de confirmare, de 14-30 de zile, si cel de 52 de zile, dupa publicarea pe SEAP. Probabil ca licitatia ar putea avea loc la sfârsitul lui august.”



O serie de incercari nereusite

Nu este prima data când pacientii sau rudele lor reclama inchiderea compartimentului de cobaltoterapie si lipsa de implicare a autoritatilor pentru redeschiderea lui. Conducerea SJU sustine ca in ultimii ani s-au facut tot felul de demersuri pentru rezolvarea acestei probleme. „Am vrut sectie noua de oncologie si cobaltoterapie. Am avut si proiect aprobat in parlament, dar s-a blocat. Ulterior am vrut parteneriat public- privat, dar acesta nu functioneaza in România din cauza legislatiei. Acum incercam concesionarea si speram sa existe si investitori interesati.” Costurile sunt estimate la 4,5 milioane de euro. Managerul SJU spune ca acest compartiment nu se poate deschide cât ai bate din palme. „La Iasi, cu tot sprijinul Ministerului Sanatatii, se lucreaza de 7 ani.”
Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri