Ajunsi la capatul rabdarii, locuitorii din Filipeni au venit, luni, la Consiliul Judetean (CJ) ca sa se plânga de starea drumului care traverseaza comuna si sa ceara niste raspunsuri. Consilieri locali si simpli cetateni, vreo 30 la numar, avându-l in frunte pe primarul Vasile Banu, au acuzat ca DJ 241 B “e facut praf”, plin de gropi si ca s-au saturat de mocirla.

Au fost prezenti la intâlnire presedintele Dragos Benea, vicepresedintele Ionel Floroiu, Valentin Palea, directorul Serviciului Public Judetean de Drumuri (SPJD), si Petrica Mihaila, consilier judetean PNL.

Primarul Vasile Banu a declarat ca oamenii sunt disperati si ca il scot vinovat: “Au dorit sa auda si de la dumneavoastra al cui este drumul si cine raspunde de intretinerea lui.” Primul a vorbit Ionel Floroiu: “Va reamintesc ca in 2006 am facut un studiu de fezabilitate, dar valorile fiind foarte mari, din cauza complexitatii lucrarii, drumul nu a mai fost finantat. Costurile ar reprezenta, in mare, toti banii pentru investitii ai Consiliului Judetean pe un an.”

PUBLICITATE

 

E vorba de 4,5 milioane de euro. CJ Bacau nu a avut bani, iar pe fonduri europene nu era eligibil. “Prima conditie ca sa fie eligibil era sa fie conectat la un drum national, iar 241 B intra si iese pe un drum judetean”, a declarat Valentin Palea. S-au depus documentatii pentru a fi prins in programele Ministerului Dezvoltarii (PNDI si PNDL), dar nu a primit finantare. Trafic redus, populatie putina, costuri mari. Acesta e DJ 241 B, pe scurt. “E o zona saraca, iar daca noi nu vom reusi sa facem investitii va deveni si mai saraca”, a avertizat Petrica Mihaila, PNL, apoi a adaugat: “Suntem la final de mandat si, probabil, viitorul executiv e cel care va decide soarta acestui drum. Noi trebuie, insa, sa ne facem mea culpa!”

Masini stricate, mocirla, nervi!

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a vrut sa auda si parerea cetatenilor. “As vrea sa stiu si eu de ce, in atâtia ani, nu s-a facut macar câte o bucatica de asfalt. Nu sunt bani si sunt bani! Domnul director a intervenit o data, de doua ori la minister, dar de ce nu a insistat?” a intrebat Mihai Ardeleanu. “Soseaua e zob”, “Ne-am saturat de promisiuni”, “De ce pentru alte comune s-au gasit bani, iar pentru Filipeni, nu?”, “Suntem marginalizati”, “Se politizeaza!”, au spus protestatarii. “«Daca aveam primar PSD se facea drumul», sustin ei. Le-am explicat ca puteau sa fie si 20 de primari PSD si tot nu se facea”, a intervenit Vasile Banu, PNL. “Nu e cineva dintre cei de aici care sa spuna ca acest drum nu trebuie modernizat”, a precizat Dragos Benea.

Din pacate, pe fonduri UE nu e eligibil, pe fonduri guvernamentale nu a fost prins, tot din cauza ca traficul nu justifica o cheltuiala atât de mare, iar bugetul CJ “nu poate duce” acest efort. O solutie ar fi declasarea lui in drum comunal, situatie in care s-ar califica pe fonduri UE in noul program. “Dar noi nu avem bani de cofinantare”, a avertizat primarul. “Si noi platim rovignete, accize pe carburanti, taxe si stam intr-o mocirla”, a spus Gh. Buganu. Primaria Filipeni nu a cerut apa, canalizare, trotuare, rigole, “vrea doar sa reparati drumul”. Pentru Lipova si Rosiori s-au gasit bani, pentru Filipeni, nu, a spus suparat Neculai Cantoriu, adaugând: “Anul acesta, in loc sa asfaltati 18 km la Rosiori, puteati sa faceti o bucata si la Filipeni. Eu, daca as fi primar, m-as duce pe la toate usile, pe la toate ministerele!”

Chiar vor strânge semnaturi si se vor duce la Bucuresti. “Nu s-a facut nimic in 15 ani! Când ploua, trebuie sa ai cizme pâna la brâu ca sa mergi prin mocirla.” Foarte suparat a fost si Nelu Berza, transportator: “Autobuzul de trei ani arata ca de 30. A costat 150.000 de euro si nici nu-i achitat creditul!” Unii au cerut sa se asfalteze macar o bucata. “Reparatia capitala nu se poate face pe bucati, a explicat Dragos Benea. Scoatem la licitatie DJ 241 B, nu o bucata de drum.” DJ 241 B nu va fi asfaltat in 2016, dar va fi nivelat, reparat si va deveni practicabil, a promis Dragos Benea: “Anul acesta se va bucura de o supraveghere speciala apoi, cât mai repede, va intra pe reparatii capitale, repede insemnând ianuarie 2017.” Protestatarii au parut multumiti, mai putin Mihai Ardeleanu, care a pretins macar un kilometru de asfalt, apoi a recunoscut ca va candida ca primar, in iunie.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. primarul…primarul…
    inca nu a invatat ca pentru finantare trebuie sa te zbati, sa faci un proiect, sa atragi fonduri europene? el probabil a ramas pe moda veche PSD – cersit la sefu’ de sus, ca-i de la partid…
    la munca lenesule, lasa secretara nu o mai alerga si fa-ti treaba pentru care esti platit!

  2. La Oncesti se face ceva .la Izvoru la fel .nu multe dar se face .la Filipeni nimic dar nimic .mai au citeva luni pina la alegeri si incep sa faca valuri sa vada lumea ca sunt si ei pe acolo .RUSINE PUTUROSILOR.in 25 de ani nu ati facut nimic .nimic nimic .altii au mai facut o primarie .un tirg de animale au pietruit toate ulitele .voi?NIMIC . nu sunteti instare sa intretineti ce va lasat Ceausescu.RUSINE MILOGILOR.

LĂSAȚI UN MESAJ