Aproape spectaculoasa a fost sustinerea lucrarilor de disertatie de catre masterandele îndragostite de limba româna, mai întâi prin teme, care au fost neobisnuite: „Nume de familii din localitatea Luizi-Calugara, judetul Bacau“ (Bianca-Madalina Botca), „Valea lui Ion – prospect onomastic“ (Alina-Elena Colbu), „(Bio)grafia textului literar – Mihai Eminescu“ (Alina-Elena Constantin) si „Alecsandri, bilingv“ (Monica Romedea). Asemenea a fost dezvoltarea subiectelor, care s-a sprijinit pe cercetare aplicativa: la Luizi-Calugara, sunt înregistrate circa 1260 de familii, dintre care cele mai frecvente sunt Tâmpu, Butacu, Horvat, Cojocaru, Solomon, Tulbure etc. Prelucrarea inventarului onomastic a fost realizata din perspectiva etimologica si religioasa. S-a spus ca în satul Valea lui Ion din comuna Blagesti, în fiecare casa exista un Ion sau o Ioana, fapt confirmat din cercetarile întreprinse la Arhivele Statului Bacau (pentru realitatile dinainte de 1916), la Primarie si pe teren (inclusiv prin nuantari reiesite din dialogurile cu scriitorii locului: Ion Tudor Iovian, Ion Fercu, Ion Dinvale). (Preferinta pentru cel mai popular antroponim românesc este naturala: „M-am sucit, m-am învârtit si pâna la urma tot Ion i-am spus, ca asta mi-e cel mai drag nume“, îi spune Laetitiei Leonte o fosta eleva, iar Ionut Iftimoaie, aflând ca va avea o fetita, a declarat în iunie 2015: „O va chema Ioana, ca pe tot neamul meu. Va continua traditia Ionilor din familia mea, caci asa se numesc tata, bunicul si baietelul meu“.) Tot din toponomastica face parte a treia lucrare: în comuna Negri exista localitatea Poiana, al carei nume complet a fost pâna prin 1950 Poiana lui Iurascu. Câstigul atribuit pe nedrept oralitatii a facut sa se renunte la antroponim, care evoca o secventa de biografie eminesciana: Raluca Iurascu, mama poetului, are atingeri cu aceasta zona a judetului Bacau, subiect despre care a scris, printre altii, Ion Rosu, în „Legenda si adevar în biografia lui M. Eminescu“ (Bucuresti, Editura „Cartea româneasca“, 1989). A patra lucrare o are în atentie pe fiica lui Vasile Alecsandri, Marie Bogdan, autoare a unui volum de memorialistica netradus în limba româna: „Autrefois et aujord’hui“ (Paris, 1929). Raritate bibliofila, cartea a fost citita integral si apoi comentata metodic de filologa bacauana, cu privirea catre fiecare dintre cele 14 capitole.
Concluziile au fost expuse cu claritate: rezultatul cercetarii onomastice întreprinse în Luizi-Calugara ar putea fi suportul mai multor arbori genealogici, „pentru a se observa daca unele dintre numele de familii au fost maghiarizate“; Valea lui Ion este o asezare „speciala“, care ar merita investigatii antropologice mai întinse; a reînvia toponimul Poiana lui Iurascu este aproape o datorie, pentru a ne feri de ambiguitati (Poiana-Negri – de fapt, Poiana Negrii/Negrei – este o localitate în judetul Suceava) si a restitui culturii bacauane o secventa eminesciana reprezentativa; cartea lui Marie Bogdan („Née Vasile Alecsandri“), scrisa la trei decenii („Août 1920“) de la despartirea de parintele sau, se cere urgent tradusa în limba româna, macar pentru a beneficia de informatii istorice, politice si sociale din primul sfert de veac al mileniului trecut. „Lucrarea mea – a încheiat Monica Romedea – este si o pledoarie pentru ca în Bacau sa existe o casa dedicata memoriei scriitorului Vasile Alecsandri.“
Ioan Danila


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ