O noua sedinta maraton a consilierilor locali. Reuniti ieri la ora 11, dezbaterile s-au intins pâna aproape de ora 15. Dar, din pacate, acestea n-au fost doar pe proiecte. Unele discutii au fost pe lânga tema, multe având caracter „politicianist”, dupa cum a afirmat primarul Cosmin Necula, vizat si domnia sa de tirul intrebarilor.

Inainte de a intra in ordinea de zi, de altfel, una destul de scurta, doar noua puncte, directorul Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB) fusese chemat de conducerea primariei sa dea cont despre avaria la conducta de apa care a afectat populatia Bacaului incepând din noaptea de 15 august.

Dupa explicatiile cerute reprezentantului CRAB, s-a trecut la primul punct pe ordinea de zi care viza numirea presedintelui de sedinta pentru lunile august si septembrie. „Eu l-am propus pe domnul Ghinghes”, a spus Madalin Pârâianu, PSD. „Pot refuza? Mi se pare un mic joc al pesedistilor”, a spus Ghinghes. „Nu cred ca este o propunere care se poate refuza, consilierii având obligatia de indeplini aceasta atributie in timpul mandatului”, a spus secretarul Ovidiu Popovici. A doua propunere a fost Adrian Gavriliu.

Din acest punct, discutiile au durat jumatate de ora iar consilierii au avut chiar nevoie de pauza ca sa se consulte pentru ca nu se putea ajunge la o majoritate, votul fiind de 11 la 9. Ca sa puna punct discutiilor si „ambitiilor de nivelul gradinitei” si sa revina la ordinea de zi, Madalin Pârâianu a spus ca doreste el sa fie presedinte de sedinta.

Rectificare bugetara „pentru functionare, nu investitii”

Cel mai important proiect de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetara, chiar daca nu a fost cel care a suscitat cele mai mari discutii. 2,9 milioane de lei au fost redirectionati din alte capitole catre domenii care aveau nevoie de bani de functionare. S-au alocat sume pentru plata concediilor de odihna ale profesorilor, indemnizatiilor persoanelor cu handicap, cofinantarea, in continuare, a lucrarilor la reteaua de termoficare care se fac din fonduri europene.

S-au alocat sume si pentru tonere, cartuse, consumabile si printare si scanare a documentelor la Directia de Impozite si Taxe Locale si la Evidenta Persoanelor. Bugetul a fost suplimentat cu 300 de mii de lei pentru reparatii la instalatii sanitare, electrice si igienizari la crese. Primaria va da 209 mii pentru realizarea Registrului spatiilor verzi.

Pentru ca a fost atentionat ca executia bugetara este defectuoasa, adica s-a intârziat prea mult cu investitiile in oras, primarul Cosmin Necula a facut urmatoarele precizari.

„Rectificarea bugetara este pentru functionarea institutiilor. Potrivit legii bugetului nici nu putem introduce noi investitii in planul din acest an. Pe de alta parte, suntem la faza in care avem trecute in planul de investitii diverse sume, cum sunt cele pentru reabilitarea unor strazi, dar noi nu avem studii de fezabilitate, ci doar niste date tehnice care trebuie reactualizate.

De aceea, o sa va propun in perioada urmatoare sa prioritizam investitiile. Nu ma intereseaza componenta electorala”, a declarat primarul. Pe de alta parte, a anuntat ca municipiul este in situatia de a returna 11,9 milioane de lei pentru proiectele europene nefinalizate, unul dintre ele fiind centrul de cazare temporara de pe strada Milcov. O rectificare bugetara de 469 de mii a vizat tocmai finalizarea acestui proiect. Pentru restul de executat nu se gaseste un nou constructor, drept urmare, toti banii, circa 1 milion de lei, cât a costat investitia se vor da din bugetul local.

Primarul Cosmin Necula a anuntat si ca in acest moment se desfasoara un audit intern in primarie care va arata exact care sunt investitiile si proiectele la care se lucreaza.

Cearta de la posturile in adunarile actionarilor

Cel mai dezbatut punct de pe ordinea de zi a fost numirea noilor consilieri locali si ai reprezentantilor primarului in adunarile generale ale actionarilor la societatilor care apartin Consiliului Local Bacau.

„Eu sunt de parere ca in aceste societati trebuie sa fie numite persoane care au o anumita pregatire. Nu am nimic cu vreo nominalizare, dar, de exemplu, in AGA Thermoenergy trebuie sa fie cineva cu pregatire tehnica. Din acest punct de vedere, intreaga procedura de nominalizare este gresita”, a comentat, din start, consilierul PSRO, Dan Jitariu. Desi n-a dat nume, referindu-se la Thermoenergy, consilierul PSRO a lasat sa se inteleaga ca face referire la fostul ziarist Lucian Bogdanel, propus ca reprezentant al primarului in AGA Thermoenergy.

„Domnul Bogdanel este unul dintre ziaristii care a scris despre CET si ce a scris s-a adeverit. Vreau sa-si continue activitatea de investigare. L-am propus acolo, la fel ca si pe domnul Ghinghes, sa fie câini de paza la aceasta societate a primariei”, a declarat, in apararea alegerei sale, primarul Cosmin Necula.

Contactat telefonic, Lucian Bogdanel, inspector de specialitate la cabinetul primarului a declarat ca „nu comentez aprecierile subiective ale consilierilor locali. Cu siguranta prezenta mea in AGA nu va fi decorativa si nu va viza, ca in alte administratii, bifarea unor sedinte pentru a ridica indemnizatia lunara. Pe de alta parte, consilierii locali vor fi informati cu privire la situatia reala a termoficarii bacauane.”

De mentionat ca Elena Cosma, PSRO, a propus apoi ca Lucian Bogdanel sa fie si in Consiliul de administratie al teatrului, oferta refuzata de acesta. Reprezentantul Consiliului Local la Teatrul „Bacovia” va fi Gabriel Stan, PSD.

Discutiile au fost curmate brusc de plecarea primarului la noua avarie anuntata la Stejaru.

Consilierii care au ramas au aprobat celelalte proiecte de pe ordinea de zi cu majoritate de voturi, printre ele mai multe asocieri pentru organizarea unor evenimente si premierea sportivei Georgiana Anitei si antrenorului ei pentru performantele lor.

Ca un element de noutate, de acum, sportivii si antrenorii vor fi premiati cu o suma egala de bani pentru realizarile lor.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. In afara de o anumita specialitate a celor din CA ar mai fi o propunere. Zero lei indemnizatia de participare. Si asa sunt de decor. Daca societatea incheie anul cu profit atunci sa fie premiati si membrii CA. Batalia pe aceste posturi este de fapt batalia pentru afacerile derulate din aceste pozitii(aprovizionare cu diverse materiale, transport personal etc toate facute de firmele de casa)

  2. Interesant cum domnul Ghinghes nu a clintit in fata propunerii PSD de a face parte din AGA. Nu a spus nici macar un cuvintel. Cum mai face dumnealui opozitie daca accepta bani din partea PSD-istilor?

LĂSAȚI UN MESAJ