Ieri, 20.10.2016, domnul director Sorin Bîrlădeanu, a participat la Conferința Internațională ”Experiențe naționale și Regionale de reformare a sistemului rezidențial pentru copiii 0-3 ani” de la Chișinău.

Integrarea copiilor de vârstă fragedă în familii, oferirea asistenței medicale calitative pentru cei care se află în situații de risc și prevenirea abandonului copiilor nou născuți au fost principalele subiecte.

Evenimentul a întrunit reprezentanți ai autorităților publice locale și centrale, organizații internaționale și circa 80 de specialiști din domeniul sănătății, protecției sociale și educației.
În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele reformei instituțiilor pentru copii de vârstă fragedă și pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile din Republica Moldova pentru a asigura protecția și accesul copiilor de până la trei ani la un mediu familial.



Prezentă la eveniment, viceministrul Sănătății, Liliana Iașan a vorbit despre necesitatea integrării în societate a copiilor instituționalizați.

”Cu toții știm că instituționalizarea unui copil de vârstă fragedă poate provoca daune psihologice ireversibile, probleme de sănătate și chiar dizabilitate. Ministerul Sănătății pune accent pe intervențiile timpurii, care sunt cele mai cost-eficiente metode și aduc rezultatele pe termen lung, ajutând copilul să se dezvolte și să devină un cetățean bine integrat social.

Este deosebit de importantă crearea și diversificarea serviciilor de sprijin a familiilor cu copii mici, inclusiv copii cu dizabilități. Aceste servicii trebuie să fie disponibile pentru toți beneficiarii la nivel de comunitate”, a declarat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

Domnul director Sorin Bîrlădeanu a declarat în cadrul conferinței: ”Am fost onorați de invitația care ni s-a făcut din partea autorităților din Republica Moldova și am răspuns cu bucurie. Am împărtășit din experiența noastră în domeniul protecției copilului, instituția noastră ducând o muncă de pionierat în acest domeniu, aspect cunoscut atât în România, cât și în afara țării.

Prezentăm aici etapele dezinstituționalizării din județul Bacău, proces de lungă durată și deosebit de complex, dar cu rezultate deosebite.”

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"