Una dintre cele mai vaduvite institutii implicate adânc in domeniul agriculturii, Directia pentru Agricultura a judetului Bacau, este pe cale a se reorganiza din nou. Si asta dupa ce, in urma deciziilor politice din ultimii ani, aproape ca si-a suprimat activitatea, devenind de-a dreptul invizibila.

In prezent, la Directia Agricola Bacau nu mai exista niciun specialist in domeniu, daca luam in calcul ca singurul angajat cu studii de specialitate va iesi la pensie. Prin urmare, institutia, sau ce a mai ramas din ea, este condusa de un contabil caruia si acestuia i-a expirat de mai bine de sase luni perioada de provizorat. Aici mai sunt si trei angajati la contabilitate-resurse umane-juridic (!), alaturi de un sofer si un administrator.

Cert este ca potrivit unei legi aprobate deja de Parlament, Camerele Agricole vor trece in structura Directiilor Agricole. Noua lege a reorganizarii Directiilor Agricole anuleaza deciziile administrative luate in ultimii ani prin care au aparut Camerele Agricole (pe scheletul fostelor Oficii de Consultanta Agricola) si infiintate compartimentele de inspectii si control, subordonate direct unei directii din cadrul Ministerului Agriculturii. Asadar, prin aceasta lege, se revine la vechea structura a institutiei, cu servicii de inspectie, consultanta pentru fermieri si pentru accesarea fondurilor europene.

PUBLICITATE

Practic, in cadrul institutiei, vor fi birouri sau servicii de Consultanta si pentru fonduri europene. Printre angajatii specialisti in agricultura de Camera Agricola, Directia Agricola, OSPA etc. doar susoteli pe marginea subiectului. Nimic insa oficial, oamenii temându-se sa-si dea cu parerea, ca nu cumva noua reorganizare care sta sa vina peste ei sa nu le dauneze in vreun fel. „Cei de la Directie ne mai suna pe noi ca sa-i ajutam cu date de specialitate, cu expertize, altfel nu stiu cu ce se manânca agricultura.

Ceea ce nu e in regula. Or, treaba asta a ajuns pâna la urma la cine trebuia. Si-au dat seama ca Directiile Agricole nu mai sunt ce au fost, sunt ceva, asa, de forma, desi ele sunt prelungirea Ministerului Agriculturii in teritoriu, care n-are cum sa-si faca politicile fara oameni in teritoriu”, spun specialistii din agricutura. Clar este doar textul legii care arata, printre altele, ca Directiile Agricole, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a normativului, „vor prelua prin transfer personalul institutiilor care se desfiinteaza”.

Asadar, normele metodologice pentru aplicarea legii vor stabili exact organigrama, numarul de personal, modul in care se va face transferul functionarilor si alte detalii. Sa mai spunem ca, la inceputul anilor ‘90, la Directia Agricola Bacau, lucrau 365 de angajati. In urma deselor restructurari de personal, au plecat multi salariati, cei mai multi in somaj, la pensie, la alte structuri infiintate in subordinea ministerului de resort sau in domeniul privat.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Se uita, sau se omit a se spune, cateva lucruri – inspectia de la Directia Agricola a fost trecuta in subordinea directa a ministerului ACUM UN AN, iar acum e preconizat sa revina la loc. Actuala structura a directiei agricole e facuta tot de minister. Actualele camere agricole au facut obiectul unor mai multe pase intre minister si administratia locala, ultima prin 2010 cand au trecut in subordinea CJ. Deci politica de la minister e asemenea vantului – in fiecare zi bate din alta directie. Se poate vedea si prin activitatea altor institutii subordonate ministerului – fara coerenta si fara perspectiva – nu degeaba au iesit fermierii in strada. Este adevarat ca trebuie sa existe o institutie de specialitate solida, insa daca e in mana ministerului se alege praful – e nevoie de descentralizare, de decizii la nivel local unde se stiu mai bine nevoile oamenilor si de unde institutia poate primi un sprijin real. Agricultura nu se face DE LA CENTRU, se face LA FATA LOCULUI. Daca se face iar o struto-camila pentru a mima o reorganizare nu realizam nimic, doar amagiri si bete in roate. Dar probabil interesele sunt altele.

  2. pai daca numai contabili sunt acolo, de la cine sa ceri referinte de specialitate? Cum naiba sa nu ai tu specialisti intr-o institutie cu profund profil agricol…. trebuia sa o numeasca Directia economica sau financiara, nu agricola. Mai pui si un nespecialist sa o conduca!!! haidi bre!!! Ma intreb ce fac aia pe acolo, cum isi justifica salariile care cred ca sunt mai mari ca ale noastre???? Plimba niste hartii dintr-un birou in altul ca altceva nu vad sa faca

  3. Imi amintesc mai demult cand au venit ei in inspectie la piata centrala si avea una gura mare. Tot producatorii locali erau de vina. De samsari nu spuneau nimic. Cred ca producatorilor locali s-ar descurca mai bine fara acesti ….profesionisti. Cand da grindina ridica din umeri.

  4. Desfiintarea Directiilor Agricole e un lucru iminent, ele nu mai reprezinta pe nimeni, iar transferul unor atributii strict profesionale sa se faca la Consultanta agricola care trebuia de mult privatizata daca putem spune asa,sau grabirea constituirii Camerelor Agricole.In ceea ce priveste consultanta pentru fonduri UE, nu D.A. are sarcina de serviciu, Fanica, pe baza lor nu mai iei fonduri niciodata.

LĂSAȚI UN MESAJ