ReGala Ferdinand, eveniment de celebrare şi premiere a performanţei şi excelenţei ferdinandiste, este, anul acesta, la cea de a cincea ediţie. Cu fiecare an, comunitatea ferdinandistă creşte în valoare. Valoarea actului educaţional, formal şi informal, valoarea rezultatelor obţinute la olimpiade, concursuri şi competiţii, de la cele locale până la cele internaţionale, în proiecte, în campanii. Valoarea copiilor şi tinerilor care zilnic îşi lasă cugetele şi sufletele în mâinile dascălilor, acei oameni care, cu dăruire, cu talent, cu responsabilitate şi profesionalism, modelează plămada aceasta, întru desăvârşire.

Mai mult decât oricând, ReGala aceasta, de ceas centenar, prezentată pe scena Teatrului de Vară Radu Beligan, miercuri seara, 28 noiembrie, vine să păstreze viu şi să transmită spiritul patriotic ce se vrea a fi cultivat şi perpetuat de generaţia tânără. Astfel, organizatorii au adus în prim-planul evenimentului o sută de motive pentru care să ne întoarcem cu recunoştinţă şi smerenie către istorie, către străbuni, să respectăm, să creştem şi să iubim România. Inventatori, muzicieni, sportivi, artişti plastici, oameni de literatură şi film, arhitecţi, alături de absolvenţi ai colegiului sunt evocaţi ca modele demne de urmat.

Spectacolul organizat cu acest prilej a cuprins, pe lângă cele 10 momente de evocare a românismului, şi momente artistice, de dans, interpretare vocală şi secvenţe de teatru istoric, ale căror protagonişti sunt tinerii artişti ai colegiului, momente de premiere a elevilor şi cadrelor didactice cu rezultate remarcabile în anul şcolar precedent. De asemenea, cu acest prilej, echipa organizatoare a lansat o serie de concursuri destinate elevilor şi cadrelor didactice – de pictură, fotografie, spot publicitar şi imn Ferdinand I, proiecte, materiale care au fost premiate pe scenă, de parteneri și sponsori.

Directorii colegiului au premiat și o parte din partenerii de tradiție, inclusiv cotidianul Deșteptarea, „pentru promovarea initiativelor și acțiunilor colegiului în comunitatea locală”.

Evenimentul a fost organizat de o echipă inimoasă, constituită din profesorii Nicu Harasemciuc şi Nicoleta Zărnescu, în calitate de directori ai colegiului, Cristina Frânculescu, consilier educativ, profesoarele Violeta Ursinschi și Laura Gavriliă, dar și pedagogul Remus Lupu, absolvent al colegiului, mereu alături de cancelarie și elevi.

Elevii clasei a XI-a D au creat videoclipurile cu cele 10 categorii de motive, coordonați de profesoarele Gigliola Ceunaş și Cristina Sichim.

Cei care recunosc şi încurajează excelenţa, care fac posibilă premierea celor mai merituoși dintre ferdinandişti sunt Asociația „Alumni”, SIF Moldova, Lions Club şi Classic Way.

„După cum bine știți, editia precedentă a ReGalei a marcat cea de a 150-a aniversare a liceului. 150 de ani de excelență! Dragi elevi și stimați profesori, aveți o misiune clară: duceți mai departe această îndelungată tradiție a excelenței ferdinandiste! De cinci ani de zile, Asociația «Alumni Ferdinand I» este alături de voi. «Alumni Ferdinand I» pretuiește și stimulează excelența”, a declarat pe scena ReGalei Alexandru Fînaru, președintele „Alumni Ferdinand I” .

Mesaje vibrante și emoționante, cu semnificație istorică, a transmis directorul adjunct, prof. dr. Nicoleta Zărnescu, făcând apel la sentimentul iubirii de țară, de neam, care a construit patria aceasta, România Mare.

„Azimutul unui alt plan centenar se proiectează astral de către generația noilor începuturi. Putem fi noi generația 100? De ce nu? Da, putem fi! Pentru că există un timp al plecării şi unul al întoarcerii, un timp al promisiunii şi unul al iubirii, un timp al vorbelor şi unul al faptelor. De ce nu ar fi acum unul al întoarcerii către România? Al faptelor făcute din iubire pentru ea? Căci, într-un timp în care mulţi, prea mulţi, ar spune NU, noi ne-am gândit la un DA răspicat. Al meu, al tău, al nostru, al tuturor, născut din toate motivele raţiunii şi ale simţirii, din drag şi respect, recunoştinţă şi apartenenţă. Şi,dacă fiecare dintre români găseşte un motiv, unul singur, milioanele de motive ar putea fi drumul către noi, cei adevăraţi, oneşti, inventivi, harnici, talentaţi. De aici gândul acestei ediţii a ReGalei, al celor 100 de simbolice motive dedicate mai ales vouă, tineri frumoşi de azi, români minunaţi de mâine. 100 de motive să o respectăm, să o iubim, să o creştem. De 100 de ori, dintr- o sută ori 100 de motive, La mulţi ani, România noastră!!!! prof. dr. Nicoleta Zărnescu, director adjunct

Spectacolul s-a încheiat cu o explozie de bucurie, prin cântece și dans, ale claselor primare, coordonate de învățătoarele din colegiu. ReGala Ferdinand 2018 a fost prezentată de Ramona Ciulină (Regina Maria) și Rareș Fritz (Regele Ferdinand).PUBLICITATE