Din toamnă, băcăuanii care vor intenționa să-și achiziționeze o mașină la mâna a doua vor putea afla direct de la Registrul Auto Român (RAR) istoricul autovehicolului. Facilitatea este oferită de un program ce va fi achiziționat în cadrul unui parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Practic, printr-un SMS transmis către Registrul Auto Român, cumpărătorii pot afla date despre istoricul de kilometri ai unui autovehicul, eventuale deficiențe avute în timp ale acestuia, precum și informații generale despre daunele înregistrate de către acel autovehicul”, au transmis reprezentanții ASF. În prezent, se lucrează la bazele de date, urmând ca, din această toamnă, aplicaţia să devină funcţională. Interesant este că acest serviciu, pe lângă anul de fabricaţie al modelului și tipul caroseriei, va putea oferi, contracost, dosarul de daună al unei maşini înmatriculate în România, respectiv numărul real de kilometri, deficienţele tehnice avute de-a lungul timpului şi cazierul de daune al maşinii.

Pentru a primi datele, solicitantul va plăti între 3 şi 5 euro (față de 8 – 12 euro, cât taxează, în prezent, anumite site-uri specializate în astfel de informaţii). În prezent, circa 7,6 milioane de vehicule circulă în toată țara, numai în prima jumătate a acestui an fiind omologate 700.000 de maşini second hand, odată cu scoaterea taxei auto.

Din păcate, așa cum semnalam într-un articol publicat recent în cotidianul nostru, țeparii auto au păcălit numeroși români care doreau să-și cumpere o mașină rulată, vânzându-le autovehicule care fuseseră date la casat în țara de origine. În plus, în multe alte cazuri, samsarii auto au falsificat sau au ascuns informații relevante în privința uzurii sau stării tehnice a autovehicolului. Or, tocmai acest nou serviciu îl va scuti de neplăceri şi de cheltuieli suplimentare pe cumprătorul de bună credință, oferindu-i date care să-l ajute să aleagă mașina dorită.

Alte articole