Un prosper om de afaceri din Comanesti a fost
trimis in judecata pentru taiere ilegala si furt de material lemnos. Pe langa lemnul contractat pentru exploatare, Ionel M. a dat ordin sa se taie mai multi copaci din padurea vecina, sperand ca nimeni nu va baga de seama. Muncitorii chiar au cioplit trunchiurile arborilor, pentru a nu coincide cu diametrul cioatelor.

Ionel M., in varsta de 32 de ani, din Comanesti, administratorul unei firme de prelucrarea lemnului, a contractat exploatarea a 315 metri cubi masa lemnoasa din partida localnicului Petrisor B., in cantonul silvic Paraul Ursului, din Zemes. Acest lucru s-a intamplat anul acesta, in luna martie. Dupa ce a terminat de doborat copacii marcati, Ionel M. nu a rezistat tentatiei si s-a uitat si in padurea vecinilor. Cum avea oameni si utilaje de exploatare la dispozitie a dat ordin muncitorilor sa culce la pamant cativa brazi, molizi si fagi nemarcati de pe proprietatea altor persoane din Zemes. “A doua zi, materialul respectiv a fost transportat la un gater din localitatea Agas. Invinuitul Ionel M. avea o datorie catre patronul acestuia”, explica procurorul de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau care s-a ocupat de caz.

Copaci ciopliti
pentru a acoperi furtul

In timp ce se descarca marfa, la gaterul respectiv si-a facut aparitia un padurar care a observat ca lemnul nu este marcat. “Transportul era insotit si de catre invinuit, desi anterior isi trimisese un delegat. Invinuitul se deplasa la mica distanta in urma autoplatformei, intr-un alt autovehicul, si a fost interpelat de organele de politie si silvice. Dar a refuzat in mod categoric sa participe la efectuarea cercetarii la fata locului”, mai spune procurorul de caz. Anchetatorii au constatat ca muncitorii au facut tot posibilul sa acopere furtul. Ei au mers pana acolo incat au cioplit tulpina arborilor taiati, ca acestia sa nu se mai potriveasca cu diametrul cioatelor. Zilele trecute, Ionel M. a fost trimis in judecata pentru infractiunea de taiere ilegala de arbori si furt. Prejudiciul estimat este de 12.131 lei.Lili Adochitei