Doi bacauani, sotii Daniela si Vasile Bârzu, au declarat razboi Fiscului si Casei de Asigurari de Sanatate, din cauza modului abuziv – dupa cum considera ei – in care Statul le baga mâna in buzunar si le ia banii.

Istoria celor doi incepe in luna august a anului trecut, când au venit in vacanta din Italia, unde lucreaza. Printre alte probleme de rezolvat, au mers si la Administratia Financiara sa isi lichideze toate datoriile. Functionara le-a spus ca au de achitat 700 de lei, iar cei doi au platit banii si s-au crezut absolviti de sarcini fiscale.

Anul acesta, au revenit in vacanta chiar zilele acestea si au mers din nou la Fisc, sa se asigure ca sunt la zi cu platile. Insa au avut o surpriza care i-a lovit direct in moalele capului: s-au pomenit datori cu aproape 35 de milioane de lei vechi, din care 14 milioane de lei debitul propriu-zis, iar 21 de milioane majorari si penalitati de intârziere.

PUBLICITATE

Suma ar insemna – le-a explicat functionara – contributiile la asigurarile de sanatate datorate pentru chiriile incasate de cei doi in ultimii cinci ani.

“Am ramas fara cuvinte! Cum este posibil ca anul trecut sa ni se spuna ca nu mai avem nici o datorie, iar acum sa avem de platit o asemenea suma? Intelegem ca si pentru chirii trebuie achitata asigurarea de sanatate, dar nu ar fi fost normal sa ni se semnaleze acest lucru si nu sa fim pusi in fata scadentei, a faptului implinit?”, spune, revoltata, Daniela Bârzu.

“Astfel de situatii apar pentru ca, in ultimul an, Fiscul a preluat de la Casa de Asigurari de Sanatate toate documentele privind obligatiile cetatenilor. De aceea acum un an nu apareau la noi ca fiind datori, iar acum sunt in evidente”, a explicat Adrian Anghel, purtatorul de cuvânt al Directiei Finantelor Publice Bacau.

Apel la revolta fiscala

Cei doi soti au depus o reclamatie la Comisariatul pentru Protectia Consumatorului si sunt primii care au apelat la aceasta institutie intr-o problema legata de Fisc. Si-au luat si un avocat care ii va reprezenta in lupta cu autoritatile si, chiar daca se vor intoarce la munca in Italia, vor delega o persoana care, alaturi de avocat, sa ii reprezinte la procese.

Constienti ca sunt sute de alti bacauani nemultumiti de modul de incasare al obligatiilor fiscale, ei au initiat si o petitie on-line si ii cheama pe toti sa lupte in justitie cu institutiile Statului. De mentionat ca exista deja un precedent pentru o situatie oarecum asemanatoare, in care un avocat care avea de achitat 80.000 de lei drept asigurari de sanatate a obtinut in instanta, dupa trei ani de procese, anularea datoriei sI recunoasterea faptului ca nu era obligat sa achite suma.

“Am vrut sa fiu in cetatean onest, nu vreau sa fraudez pe nimeni, vreau sa fiu cu platile la zi, dar Statul se poarta mizerabil cu noi, contribuabilii” – spune Daniela Bârzu.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. bravo lor.sa lupte si sa nu plateasca nimic.prea jecmaniti suntem de excrocii nostri alesi care se uita ptr punga lor si odraslele lor pline de grasime si putoare

  2. PESTE TOT IN ROMINICA DE LA O SIMPLA SI INDEPARTATA PRIMARIE LA CELE MAI INALTE NIVELE MA ROG MINISTERE DIN CAUZA CA AU ANGAJAT NUMAI PILOSI SI FUFE CARE HABAR NU AU CUM LE CHEAMA SE INTIMPLA ASA CEVA. NU NUMAI LA FISC CI ORIUNDE. IN ROMINICA. O TARA DE MINA A DOUA.

  3. O tara condusa de o hoarda de hoti dar mai trist este ca romani din tara trateaza cu dispret pe cei ce lucreaza afara si care au incercat sa afle de ce trtebue sa plateasca pentru un serviciu de care nu se beneficiaza.Este o tara de c…t.Imi pare rau ca trebue sa o spun dar asa este.

  4. 1. Codul fiscal prevede de multi ani aceasta obligatie de plata.
    2. Foarte multi mergeau la bancorex si achitau impozitul. Nici un finantist nu stia ca trebuie platita contributia la sanatate.
    3. Ei au facut liste cu cei care au venituri din chirii
    4. DE CE insa nu au facut liste cu toti cei care au luat in ultimii 5 ani dividende…. ? Pentru ca astia sunt bogatii orasului !!!!!!!!!!! Nu cei care au incasat o chirie sau o dobanda la banca la niste sume care reprezentau poate economii de 100 lei / luna pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ