Pentru cei care nu sunt captivii unei anumite emotii politice, victoria lui Klaus Iohannis n-a fost o surpriza de proportii, ci mai curând implinirea unei sperante care care fiinta la limita imposibilului.

Diaspora, cred, a avut rolul hotarâtor in obtinerea acestei victorii. Morala, credibila, foarte activa online, a cutremurat constiinte aflate in adormire. Diaspora noastra este una speciala, constituita mai ales din oameni haituiti (si post-decembrist). Haituiti de somaj, saracie, mizeria coruptiei politicienilor, de investitiile liliput in educatie si sanatate, de lipsa de perspective optimiste si de minciuna oficializata.

Existenta multora dintre cei din diaspora – ravasiti de dor, de grija copiilor sau parintilor lasati acasa – este, in multe situatii, una dramatica, intrucât, din motive stiute, ca român, in strainatate trebuie sa muncesti pe rupte pentru a te imprieteni cu un loc de munca. In mare parte, diaspora româneasca este rezultatul exilului fortat la care au condamnat-o politicienii. Si-atunci, de ce sa nu-i fie ascultat glasul?

Am vorbit, in ultimul timp, cu zeci de cunoscuti din diaspora. Mi-au spus ca nu i-a interesat discursul electoral al lui Victor Ponta, intrucât pentru politicienii români ar trebui inventat un detector special de minciuni. Ei au votat impotriva unui sistem pe care-l considera arogant, chiar dispretuitor pentru cetateanul infratit cu onestitatea si truda. In tara aceasta in care statisticile oficiale arata ca se fura cotidian 20 de milioane de euro, a avut loc, sub influenta diasporei, o a doua Revolutie.

In aceasta ecuatie a schimbarii, tinerii din tara au avut un rol important, dar n-au lipsit nici surprinzatoare segmente civice ale tuturor vârstelor.

Am intâlnit si cetateni pe care eu îi numesc… iohannesieni de stânga. Oameni care au fost/sunt chiar si membri ai unor partide precum P.R.M. sau P.S.D. au votat anti-Ponta. I-au dat lui Klaus Iohannis un cec in alb, gândindu-se la faptul ca mai rau decât este nu poate fi.

Habar n-am daca alesul Iohannis nu va fi strivit de cântecul de sirena al caracatitei politice mioritice. Deja, corul basescian ii ingâna ode languroase. O migratie de simpatie machiavelica este sesizata si in unele structuri politice pe care le credeai etern anti-iohanniste. Exista insa o achizitie certa: timpul manipularii desantate a electoratului a trecut. Aceasta este cea mai mare victorie a ultimilor 25 de ani.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ