Peste șapte milioane de lei vor fi investiți, în Moinești și Tg. Ocna, pentru înființarea de locuințe protejate destinate adulților cu handicap. Contractele de finanțare au fost semnate vineri, în sala mare a Consiliului Județean (CJ) Bacău, suma fiind atrasă de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău, prin Programul Operațional Regional.

La eveniment au fost prezenți Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău, Vasile Asandei, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADR N-E), Daniela Țîțaru, directorul DGASPC Bacău, Ștefan Șilochi, primarul orașului Tg. Ocna, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești, Ciprian Popa, adjunctul DGASPC, Simona Boghiu, șefa serviciului Strategii și Programe, alți reprezentanți ai CJ și DGASPC, mass-media.

„E vorba despre o etapă importantă, rezultatul muncii în echipă și a unui parteneriat, a declarat Sorin Brașoveanu, în deschidere. Iată, azi, prin grija domnului Vasile Asandei, vom semna două contracte prin care vom implementa proiecte care fac parte din portofoliul DGASPC și se regăsesc în strategia de dezvoltare a județului Bacău”.

Solicitantul principal și titularul proiectelor a fost DGASPC Bacău. „Dorim să venim cu serviciile cât mai aproape de cetățean, de comunitate și aici am găsit deschiderea autorităților locale”, a adăugat președintele CJ Bacău, referindu-se la primarii Valentin Vieru și Ștefan Șilochi.

„Consiliul Județean a sprijinit și va sprijini în continuare astfel de proiecte care vin să îmbunătățească viața asistaților și reprezintă pași spre viața semiindependentă și integrarea în comunitatea”, a promis Sorin Brașoveanu, precizând că doar persoanele cu handicap care trebuie asistate 24 de ore din 24 vor rămâne în centre de asistență.

Daniela Țîțaru a făcut o scurtă prezentare a celor două investiții. Cea din Tg. Ocna are o valoare de 4,15 milioane de lei și presupune construirea a patru locuințe protejate și a unui centru de zi pentru adulții cu dizabilități pe str. Tisești, iar cea din Moinești, în valoare de 3,51 milioane de lei, construirea a trei locuințe protejate și amenajarea unui centru de zi, pe străzile Libertății și Lucăcești.

Beneficiari celor șapte locuințe protejate vor fi 42 de rezidenți ai CRRPH Comănești, iar ai centrelor de zi, 60 de persoane cu dizabilități din comunitate.

„Proiectele acestea au fost începute în urmă cu aproximativ un an și jumătate, realizarea lor fiind meritul Biroului de strategii și programe. Sperăm să semnăm în curând și contractul pentru proiectul din Tamași”, a declarat Daniela Țîțaru.

Au fost alese orașele Moinești și Tg. Ocna deoarece adulții cu handicap au trăit până acum în mediul urban. „Ne dorim ca, pentru asistații noștri, această trecere să fie cât mai lină. Mulțumim Consiliului Județean pentru sprijin, ADR N-E pentru promptitudine și întregii echipe pentru munca din spatele acestor contracte, aceea care nu se vede de obicei”, a spus Daniela Țîțaru.

Vasile Asandei, directorul ADR N-E, a mai fost prezent în Bacău în urmă cu o săptămână, când a fost semnat contractul pentru un proiect care va fi implementat în Răcăciuni.

„Așa cum am promis data trecută, iată, am revenit cu încă două contracte și sper să-l semnăm în curând și pe al patrulea din această serie a DGASPC. Domnule președinte, doamnă director, domnilor primari, cheia succesului este colaborarea, munca în echipă, interesul adevărat și consistent de a face lucrurile bine și înțelegerea corectă a cerințelor” a declarat Vasile Asandei.

El a vorbit și despre întâlnirea de la Iași a Consiliului pentru Dezvoltare Regională, despre cele 1104 proiecte în valoare de 6,5 miliarde de lei depuse la Agenție și despre următoarea perioadă de programare, care va însemna bani mai mulți, dar și cerințe mai complexe.

Primarii Valentin Vieru și Ștefan Șilochi au apreciat colaborarea cu DGASPC și au amintit că au depus și alte proiecte la ADR N-E, precizând că prioritatea lor e dezvoltarea comunităților din care fac parte.
Cele două contracte de finanțare pentru locuințele protejate și serviciile de zi din Moinești și Tg. Ocna au fost semnate de Vasile Asandei, directorul ADR N-E, și Daniela Țîțaru, directoarea DGASPC Bacău.

„Să dea Dumnezeu să tot facem astfel de proiecte și să aducem bucurie oamenilor”, a spus Vasile Asandei, în final.

Alte articole