La Central Plaza a debutat ieri o noua editie a Expotehnica si Salonului National al Cercetarii si Inovarii, manifestari organizate de Camera de Comert si Industrie Bacau, in parteneriat cu Forumul Inventatorilor Români – Filiala Bacau, prin Centrul de Târguri si Expozitii Bacau.

Au fost invitate peste 30 de firme, institute si centre de cercetare-dezvoltare din România si Republica Moldova. De asemenea, participa universitari din Bacau si Iasi.

Pâna duminica inclusiv, acestea prezinta celor interesati produsele si serviciile proprii într-o multitudine de domenii, precum aparate de sudura si consumabile, rezervoare industriale, scule si accesorii, confectii metalice, tehnologii si utilaje pentru agricultura, energie regenerabila, tehnologii medicale, protecttia proprietatii industriale, biomecanica, motoare industriale, servicii de cercetare si transfer tehnologic, tehnologii pentru protecttia mediului, sisteme si echipamente pentru situatii de urgenta.

Manifestare afectata de criza economica

In cuvântul de deschidere a manifestarii, Doru Simovici, presedintele CCI Bacau, a multumit celor prezenti pentru participare, dar a subliniat absenta oficialitatilor judetene si municipale, care nu au onorat invitatia. “Cu parere de rau, se confirma lipsa de interes aratat tehnicii, inventicii de catre autoritati. La fel de rau imi pare ca nu au putut sa vina mai multe firme si mai multi inventatori, dar acestea sunt vremurile si economia româneasca”, a spus presedintele Simovici.

Programul de vizitare este zilnic între orele 10.00 – 18.00, iar accesul vizitatorilor este gbratuit. În cadrul expozitiilor, oamenii de afaceri si cercetatorii au posibilitatea de a relationa în vederea evidentierii rezultatelor industriei si cercetarii românesti, precum si a oportunitatilor de transfer în economie a produselor si tehnologiilor inovative / performante.

Doua generatii de inventatori

Printre cei prezenti la târg s-a numarat si onesteanul Vasile Lupu, care la cei aproape 80 de ani ai sai este un veteran al inventicii bacauane si al unor astfel de manifestari.

A venit cu unele dintre multe sale inventii, intre care se numara recipientul minisalina clasica relaxo-portabila, roata cu spuma, tocul pentru creta, carutul ce merge peste orice denivelari, balansoarul ce se deplaseaza, papucii care merg doar cât misti din degetele de la picioare, aparatul de masaj facut din aparatul de ras, dusul cu perie rotativa sI multe altele. A adunat pâna acum 11 brevete de inventii, dar din pacate nimeni nu s-a aratat interesat sa multiplice si sa valorifice pe scara larga masinariile sale.

Marea sa mândrie este nepotul sau, care tocmai a fost admis la trei facultati dintre care a ales ingineria, dar care are si el in sânge talentul de inventator. A obtinut pâna acum si el doua brevete de inventii si a participat cu bunicul sau la saloane de profil de la Moscova, Sevastopol, Chisinau si Bruxelles. In plus, a fost si decorat cu Meritul Inventiv in Grad de Cavaler.

Alte articole