25 aprilie 2024
OpiniiEditorialDezinformare cu program

Dezinformare cu program

Dacă, acolo, în Rusia și Ucraina, pe lângă sau simultan, are loc și o confruntare mediatică de aceleași proporții ca conflictul însuși, fiind mobilizate extraordinar de multe forțe (materiale, umane și tehice), cum rar s-a văzut în ultimii 20 de ani, normală până la un punct, nu înțeleg isteria care a cuprins media românească. Și aș nominaliza aici televiziunile și blogurile, care au pornit, încă de la declanșarea războiului/invaziei/operațiunii speciale, un adevărat bombardament deșănțat cu știri provenite exclusiv dintr-o singură sursă.

Sigur că invazia Ucrainei de către Rusia este o operațiune condamnabilă, care a produs și produce în fiecare zi drame, tragedii și distrugeri fără precedent (doar în Siria și, parțial, în Irak am mai văzut), milioane de oameni și-au părăsit țara, căutând siguranță în alte țări vecine. Drama refugiaților, crimele de război, distrugerile intenționate a obiectivelor civile, asasinarea persoanelor noncombatante, printre care sute de copii, arată fața urâtă a războiului, condamnat de întreaga planetă.

Media internațională s-a angajat, și ea, în această luptă, fapt fără precedent, devenind extrem de agresivă, fiind parte și participantă la conflict, creând panică, inducând zilnic, oră de oră, prin repetări exasperante a acelorași evenimente, starea de isterie generală, amplificând, prin exagerări fără acoperire, de dragul ratingului, a situațiilor de fapt. Am urmărit, ca orice consumator de televiziune, cum un canal cu vizibilitate națională, prin câțiva reporteri și moderatori de emisiuni „conducea” operațiunile din teatrele de război, devenind extrem de nervoși că ele, operațiunile, nu se desfășoară cum doreau ei, prelungind programele până noaptea târziu, doar-doar cineva apasă pe butonul roșu.

Știu bine rolul presei, chiar în timpuri mai dificile: informarea, informarea și iar informarea corectă a celor care recepționează mesajele, prin apelarea la mai multe surse, obiectiv, cu calm și sinceritate. „Exploziile” gratuite, exagerările păguboase nu ar trebui să domine atmosfera și așa viciată de un conflict aflat la granița țării. După știrile catastrofice din Uncraina și Rusia, se amplifică, cu consecințe a căror efect devine incontrolabil, așa-zisa criză iminentă de alimente, explozia prețurilor (fără acoperire în totalitate), cumulate de deciziile și declarațiile inconștiente ale unor lideri politici.

Nu. Este prea mult. Cea mai mare parte a populației nu este pregătită să aleagă, să discearnă adevărul, peste tot auzi formula: a zis la televizor, am văzut la televizor. Fără drept la replică.
Situația din zona geografică unde ne aflăm este aprinsă, incertă, imprevizibilă, dramatică, iar amplificarea ei, voită, dirijată, exagerările și conspirațiile de tot felul nu fac bine nimănui.

Mă surprinde lipsa de reacție solidă, permanentă a instituțiilor statului, abilitate și responsabile. Se vede flagrant lipsa de profesionalism, abdicarea condamnabilă de la menirea lor, victimă fiind o parte a populației, dispusă mai mult să abandoneze decât să reziste. Cui folosește?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri