– pomicultorii au inregistrat pagube de sute de mii de euro de pe urma precipitatiilor abundente din ultimele saptamâni

Ploile din ultima perioada ne-ar putea lasa fara fructe, in aceasta vara, spun pomicultorii bacauani. Deja, la ferma de ciresi de la Itesti, renumita in tot judetul, dar si in afara, ploile au compromis circa 70 la suta din productie.

Practic, ciresele, dar si visinele s-au stricat inainte de a fi culese. „Anul asta am inceput cu stângul. Avem 28 de hectare de ciresi si nu cred ca vom recolta nici un sfert din productie. Practic, toata suprafata este afectata de ploi, vom vedea exact dupa ce se vor mai opri ploile. Din cauza apei in exces, fructele au crapat si nu mai pot fi destinate consumului, eventual ar putea ajunge la industrializare, pentru gemuri si compoturi, daca nu vor putrezi”, spune Pavel Teodorescu, administratorul firmei Ceravis din Itesti.

PUBLICITATE

Disperarea pomicultorilor este cu atât mai mare cu cât livezile au avut un debut excelent in primavara, pomii inflorind fara a fi afectati de temperaturile ceva mai scazute din acea perioada. Din pacate, recoltele din acest an nu se vor ridica nici macar la nivelul celor de anul trecut, când, sa ne amintim, intreg sezonul a fost caracterizat de o seceta cumplita.

probleme livezi ploi Teodorescu

„Agricultura este o loterie. Din pacate, cred ca vom pierde peste 100 de tone de cirese, din cauza ploilor excesive, in conditiile in care as fi putut recolta cel putin 5 tone la hectar. Paguba ar fi de câteva sute de mii de lei noi”, a mai spus Pavel Teodorescu.

Circa 80 la suta din productii ar fi plecat la export, in special in statelele din fost Uniune Sovietica, dar si in Europa. Situatia se prezinta la indigo si in celelalte bazine pomicole care mai exista in judet. La Plopana, in livada de 10 hectare de ciresi a lui Gheorghe Andries, recoltele sunt compromise semnificativ.

„E catastrofal. Am apucat sa recoltez, pâna sâmbata, circa 30 la suta din productie, apoi au venit ploile si ne-au terminat. Restul e calamitat, s-a instalat monilioza in toata livada”, a declarat Gheorghe Andries, din Plopana.

Pietele, pline de falsuri

Ciudat este ca, desi pomicultorii au mari probleme cu recoltele, in pietele din Bacau, comerciantii pretind ca ciresele de pe tarabe sunt…de la Itesti.

„Sunt de la Itesti, domnu’, gustati, nici n-au viermi, sunt foarte gustoase”, isi momesc clientii cu nerusinare comerciantii din Piata Sud. „De regula, lumea scoate «la inaintare» tot ce se vinde bine. Cu totii stim ca ciresele noastre sunt cele mai bune, numai ca anul asta situatia e altfel”, a mai spuns admnistratorul Teodorescu.

Din pacate, pagubele nu pot fi recuperate nici de la firmele de asigurari, acestea neavând incluse in oferta si astfel de riscuri. Speranta de care se mai pot agata pomicultorii ar fi recoltele la celelalte soiuri de pomi fructiferi: visini, pruni, meri s.a.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ