Bacaul beneficiaza de o bogatie pentru care altii ar fi invidiosi, dar de care ne batem joc cu o consecventa greu de inteles. Este vorba despre salba de lacuri de acumulare ce strabat orasul de la nord la sud, dar si de micile cursuri de apa care se varsa in Bistrita.

Intr-o lume civilizata, aceste lacuri si cursuri de apa ar fi amenajate cu mare atentie, fiindca aduc viata si prospetime oraselor, pot fi rezervatii naturale protejate sau zone de agrement de mare atractie. La noi insa, toate acestea sunt tratate pur si simplu precum gropile de gunoi. Iar ce se poate constata intr-o simpla incursiune pe malurile Acumularii Bacau este jalnic.

S-au facut ceva eforturi sa se amenajeze acolo o rezervatie naturala, insa avem printre noi multi concetateni necivilizati care isi bat joc de natura cu sadism, indiferenti la tot ce s-a incercat sa fie imbunatatit. Iar totul are aspect de dezastru ecologic. Bunaoara, pârâul Bârnat este colmatat, plin de vegetatie spontana si mai ales de nelipsitele pet-uri. Sute de peturi de plastic. In zona strazii Vântului pare sa se fi mutat chiar groapa de gunoi a orasului. Printre tot felul de deseuri menajere aruncate de riverani zac si munti intregi de resturi de materiale de constructii. Plus câini vagabonzi dezorientati, ca intr-un adevarat ghetou.

Pe malul opus, digul din zona Serbanesti este inecat in vegetatie crescuta peste masura, inestetic, cauciucuri de masini, peturi si alte mizerii abandonate cu nesimtire, aduse din cine stie ce zona a orasului. Si descrierile acestea pot continua de-a lungul celor câtiva kilometri de diguri care fac parte din aria urbana.

[wonderplugin_gallery id=”491″]

Autoritatile spun ca, din când in când, fac curatenie, insa asta nu se prea vede. De la Primarie se arata cu degetul spre Hidroelectrica, societatea care are in grija digurile, dar nu si zonele adiacente. Responsabilitati ar mai avea Apele Române sau Garda de Mediu, insa, ca de obicei, unde sunt multi responsabili, nimeni nu ia nici o masura. Iar Bacaul ramâne cu aceasta pata extrem de urâta pe chip, inclusiv din vina unor concetateni care nu au auzit de civilizatie.

Alte articole