12 octombrie 2024
HomeActualitateDezastru de 25 milioane de euro

Dezastru de 25 milioane de euro

Autoritățile au contabilizat pagubele după inundații

După două săptămâni de la producerea inundațiilor în județul Bacău, autoritățile au remis Executivului primele raportări oficiale ale pagubelor. Dezastrul lăsat în urmă de ape a fost evaluat la 25 milioane de euro. Dacă inundațiile de acum doi ani au afectat doar 7 localități, cele din 2010 au produs pagube în 70. Practic, diluviul din acest an a afectat de 10 ori mai multe localități decât cel din 2008. Cele mai însemnate pagube se înregistrează la capitolul infrastructură. 118 kilometri de drumuri județene și 414 de drumuri comunale au suferit deteriorări majore în urma inundațiilor.



Pagubele lăsate în urmă de inundațiile din acest an se cifrează la aproximativ 25 de milioane de euro. Potrivit unui raport remis de autorități Guvernului, calamitățile produse în urmă cu două săptămâni au generat pagube de peste 100 de milioane RON. Cele mai însemnate pierderi s-au contabilizat la capitolul infrastructură. Apele au distrus 1,7 kilometri de diguri și peste 17 kilometri de maluri și regularizări. Mai mult, peste 118 kilometri de drumuri județene au fost afectate de inundații. Acestea se adaugă la cei peste 400 de kilometri de drumuri comunale deteriorate de puhoaiele de ape.

450 de case avariate

Numărul caselor avariate în urma inundațiilor se cifrează la 447, în timp ce 18 case au fost complet distruse. 65 de case se află în pericol de prăbușire. Pagubele totale înregistrate la imobilele lovite de ape se ridică la peste 1 milion de euro. O situație critică se înregistrează în privința terenurilor agricole. Peste 5000 de hectare au fost afectate de inundații, totalizând o pagubă de 2,65 milioane RON. De asemenea, au mai fost afectate 5 hectare de păduri. Valoarea pagubelor contabilizate la capitolul agricultură se ridică la 3 milioane de euro (12,4 milioane RON).

Remedierea pagubelor, o necunoscută

Reprezentanții Guvernului în teritoriu susțin că valoarea pagubelor a fost ridicată pentru că au fost afectate drumuri județene și comunale. Neculai Olaru, prefectul județului Bacău, a declarat pentru cotidianul Deșteptarea că este prematur ca autoritățile să avanseze o perioadă privind remedierea pierderilor. „Pagubele sunt foarte mari pentru că e vorba de drumuri județene și drumuri comunale deteriorate. Nu putem evalua acum timpul necesar pentru remedierea tuturor acestor pagube. E prematur. Nu știm, deocamdată, câți bani ne vor fi puși la dispoziție de Guvern“, a afirmat Olaru.

Fac dig de 6 milioane de euro

Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută investirea a 25 de milioane de lei (aprox. 6 milioane de euro) în construirea unui dig de apărare a Săuceștiului. Digul va avea 18 kilometri. Lucrările la digul promis sinistraților din comuna Săucești vor debuta în acest an. Banii vor fi dați prin intermediul fondului de mediu, ei urmând să vină în două tranșe: 14 milioane în 2010, respectiv 11 milioane în 2011.

De 10 ori mai multe localități afectate

Dacă în 2008 inundațiile afectau doar 7 localități, anul acesta prăpădul s-a abătut asupra a 70 de localități. Dumitru Nada, secretarul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a declarat că în 2008 au fost afectate doar comunele situate în bazinul hidrografic al Siretului, în timp ce anul acesta s-au înregistrat pagube și în localitățile situate pe Trotuș. „Anul acesta sunt 68 de localități afectate, chiar 70 dacă vorbim și de terenuri agricole. În 2008, doar 7 localități au fost lovite de inundații. Avem de 10 ori mai multe localități afectate. Nu mai știu valoarea exactă a pagubelor din 2008, dar e clar că anul acesta e vorba de mult mai multe localități. Avem pagube și în comunele situate pe Trotuș, în timp ce în 2008 au fost afectate doar cele din bazinul hidrografic al Siretului“, a explicat Nada.

Case construite în zona inundabilă

După inundațiile din 2005 și 2008, Guvernul Tăriceanu a construit peste 600 de case, la roșu, în județul Bacău: 205, la Rotunda, pentru sinistrații din Gura Văii, respectiv 403 pentru sinistrații de la Săucești. Ambele „proiecte imobiliare“ au costat statul român peste 6 milioane de euro. După cinci ani de la edificarea lor, casele de la Rotunda sunt devastate în totalitate. Autoritățile locale spun că abia către 2015 ar putea recupera banii investiți de guvern în cele 205 locuințe. De cealaltă parte, cele 400 de case de la Săucești au făcut cunoștință cu apele Siretului pentru că au fost construite tot în zona inundabilă, fără ca digul ce apără comuna de apele râului să fie redimensionat. Fiecare casă reconstruită la Săucești a costat statul român 50.000 de lei: 40.000 construcția, 10.000 manopera.

Lucian Bogdănel



Alte titluri
Alte titluri

ORF TV, Descoperă Centrul de Transplant Istanbul Vita!

ORF TV, unul dintre cele mai respectate canale de...

Pe Pasarela Letea (Podul de la Narcisa)

Fotografia surprinde pasarela Letea din Bacău, într-un moment din...

Riscurile cumpărării apartamentelor în stadiul de proiect

Achiziționarea unui apartament în faza de proiect poate părea...

Ultimele știri

spot_img